Est News

Directorul Muzeului Unirii Iași a lansat la Bârlad două albume de excepție

Eveniment cultural de excepție. Vineri, 23 iunie, la sediul Casei Naționale “Stroe S. Belloescu” din Bârlad au fost lansate două albume.

În prima parte, a fost lansat albumul „Alexandru Ioan Cuza – demnitate publică și repere familiale”, apărut la o editură din București, semnat de Aurica Ichim și Ina Chirilă. Pe parcursul activității au fost reliefate aspecte din viața și activitatea domnitorului Unirii, născut la Bârlad la 20 martie 1820, unele dintre acestea cu un caracter inedit fiind prezentate în albumul dedicat acestuia.

Au susținut alocuțiuni prof. Oltea Rășcanu-Gramaticu (președinta Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad), muzeograf dr. Aurica Ichim (Director al Muzeului Unirii – Iași), prof. Marcel Proca (vicepreședintele Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad și inițiatorul manifestării), avocat Dumitru Boroș (primarul Bârladului). Moderatoarea discuțiilor a fost prof. Cristina Vizitiu (Director al Casei Naționale “Stroe S. Belloescu”). În cadrul evenimentului, autoarea Aurica Ichim a oferit primarului Dumitru Boroș un set de albume pentru instituții de cultură bârlădene: Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad, Casei Naționale “Stroe S. Belloescu”, Muzeului “Vasile Pârvan”, Societății “Academia Bârlădeană”.

În partea a două a manifestării, a fost prezentată de către prof. Marcel Proca o altă noutate editorială care a trezit interesul – albumul “Iași. Capitală a României 1916-1918”, apărut la aceeași, coordonatorii acestuia fiind Aurica Ichim și Sorin Iftimi .

În ultimii ani, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marele Război, un întreg program editorial a venit să completeze bogata istoriografie în domeniu. Este salutară în acest context apariția albumului «Iași. Capitală a României 1916-1918», Editura DAR Developement Publishing, București, 2017 avându-i drept coordonatori pe Sorin Iftimi și Aurica Ichim. Deși mai există albume ce prezintă aspecte din Primul Război Mondial, acesta ni se pare cel mai complet și mai bine realizat de până acum. Lucrarea monumentală, având 311 pagini, structurată în zece capitole totalizează peste 509 (514) imagini document, reprezentând: fotografii, documente, cărți poștale, afișe, pagini din ziarele epocii, hărți, medalii de război etc. Important de subliniat este faptul că se folosesc imagini în mare măsură inedite ori mai puțin cunoscute, obținute din sursă primară și nu prin «calchierea» unor lucrări similare anterioare, ori mult mai facilul internet.”, ne-a declarat prof. Marcel Proca.

Interesant de menționat este faptul că sunt și imagini ce pot fi conexate cu Bârladul în perioada în care Marele Cartier General a staționat la Bârlad (noiembrie 1916 – martie 1917).

Evenimentul a fost organizat de Societatea de Științe Istorice – Filiala Bârlad în colaborare cu Biblioteca municipală – Casa Națională “Stroe S. Belloescu” și sub egida Primăriei și Consiliul Local Municipal Bârlad. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version