După ce, săptămȃna trecută, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că, de la 1 iulie, consumatorii casnici vor plăti cu pȃnă la 8% mai mult pentru energia electrică, șeful ANRE a găsit ʺsoluțiaʺ pentru cei nemulțumiți: prețuri mai bune la energie electrică și gaze naturale se pot obține în urma negocierilor cu furnizorii de utilități, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet.
Acesta susține că, în prezent, furnizorii tradiționali de energie electrică, adică firmele care pun la dispoziție acest produs în regim de ultimă instanță, au cel mai mare preț de pe piață, care nu este negociabil. Motivul, la fel de halucinant: aceste firme trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar și consumatorilor care rămân fără furnizor. ANRE îi va obliga pe furnizorii de ultimă instanță să își anunțe clienții că, de la 1 ianuarie 2018, nu va mai exista piață reglementată, astfel că acea porțiune de energie care vine la preț reglementat de la producători, 10% din valoarea unei facturi, va dispărea.
Poftiți la negocieri!
Potrivit datelor ANRE, în acest moment există foarte puțini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurențial, în urma unor negocieri, principala cauză fiind lipsa de informații pe acest subiect. Fie furnizorii de ultimă instanță nu și-au anunțat clienții că au posibilitatea de a face acest lucru, fie consumatorii nu au fost interesați să știe că pot plăti un preț mai mic pentru același produs sau serviciu (!).
Șeful ANRE atage atenția consumatorilor că, la semnarea unui contract negociat, trebuie să fie atenți în primul rând la preț, la condițiile contractuale, la situațiile în care pot fi deconectați și la condițiile în care se poate face plata. De asemenea, pentru a face față discuțiilor și termenilor de la negocierile cu furnizorii, ar trebui să știți și care este, la data semnării contractului, prețul energiei pe piața spot (PZU) a bursei de energie, eventual și cȃțiva indici bursieri importanți. Cum altfel ați putea fi siguri că datele prezentate de furnizor sunt corecte și că faceți cea mai bună alegere? Atenție, însă, la oscilațiile de pe piața bursieră: de exemplu, pentru ziua de marți, 27 iunie 2017, prețul a fost de 257 de lei pe MWh, în creștere cu 55% față de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, când prețul pe aceeași platformă bursieră era 165 de lei pe MWh (!)
Dacă n-ați înțeles prea bine cum e cu energia electrică pe piața bursieră, va trebui să vă mulțumiți cu explicația oficialului ANRE pentru scumpirea care intră în vigoare de mȃine, 1 iulie: „Această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro și eoliene (!?). Însă și în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, pe toate aceste piețe, prețul pe PZU este aproximativ același, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia și Bulgaria prețurile sunt și mai mari”.
În toamnă, odată cu ʺapariția unor condiții climatice propice pentru a crește producția de energie eoliană și hidro, adică vânt și ploiʺ, datele de pe bursă se vor modifica, susține șeful ANRE, care nu amintește nimic despre caniculă și despre adevăratele soluții pe care le au la îndemȃnă consumatorii de energie electrică pentru a plăti tarife corecte pentru produsele și serviciile prestate de furnizori. Cȃt despre calitatea acestora, este suficient să vorbim cu vasluienii… (Mara GRIGORIU)