Est News

Vor, nu vor, toți bârlădenii vor plăti pentru serviciile de salubritate

de Mihaela NICULESCU

De luna viitoare, toți bârlădenii vor fi obligați să plătească serviciile de salubritate prestate de SC CUP SA. Pe lângă cetățenii de la case și blocuri care au încheiate contracte cu societatea de salubritate și care plătesc 11,2 lei de persoană (preț cu TVA), vor fi obligați să achite serviciile de salubritate și bârlădenii care nu au încheiat contract. 

În ultima ședință de Consiliu Local, reprezentanții legislativului local au aprobat o nouă taxă – taxa de salubritate, în valoare de 11,2 lei de persoană (cu TVA), care se va aplica cetățenilor ce nu au încheiat contract cu SC CUP, dar și celor care au facturi neachitate mai vechi de 30 de zile.  Cei care au contract vor plăti în continuare serviciile de salubritate la încasatorii de pe teren sau la casieria SC CUP, iar ceilalți vor trebui să achite taxa de salubritate la Serviciul de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Bârlad.

În cei 11 ani de la apariția legii salubrizării, Legea 101/2006, în ciuda eforturilor făcute, compania de salubritate nu a reușit să convingă sute de familii de bârlădeni să încheie contracte de salubritate, cu toate că aceștia beneficiau de serviciile societății. SC CUP era obligată să strângă gunoiul, pentru că altfel ar fi fost amendată de Garda de Mediu, fapt ce a dus la scăderea drastică a rentabilității companiei. Modificările aduse anul trecut la Legea 101/2006 au adus precizări clare în privința serviciilor de salubritate, autoritatea locală fiind cea care va trebui să răspundă de acest aspect.

În aceste condiții, de acum încolo, Primăria Bârlad va fi cea care va trebui să se ocupe de încasarea taxei de salubritate și de sancționarea celor care nu o achită. Primăria va trebui să aplice această nouă taxă cât mai curând, să trimită notificări persoanelor în cauză și să se ocupe de recuperarea debitelor restante pe care le vor acumula unii cetățeni, de luna viitoare încolo. SC CUP SA a acționat în instanță câteva sute de familii cu datorii restante mai vechi de 30 de zile și se va implica prin reprezentanții săi în recuperarea acestor debite. De luna viitoare, însă, toată această activitate care ține de servicii de salubrizare, inclusiv de implementarea unui management de colectare selectivă a deșeurilor, va cădea în sarcina Primăriei Bârlad, care, dacă va fi prinsă pe picior greșit, riscă amenzi usturătoare de la Garda de Mediu.

Chiar dacă a fost votat, proiectul privind aprobarea taxei de salubritate, nu a trecut fără discuții în contradictoriu. Bogdan Sârbu, consilier independent, a propus o taxă de salubritate de 5 lei de persoană, având în vedere gradul de pauperizare a bârlădenilor, și a dat ca exemplu municipiul Huși, unde taxa de salubritate este de 3 lei. În replică, Adrian Bobeică, directorul executiv al SC CUP, a spus că la Huși este o situație specială, Primăria fiind cea care suportă toate cheltuielile cu colectarea gunoiului de către operatorul de salubritate, iar cei 3 lei pe care îi plătesc hușenii reprezintă taxa de mediu care se plătește depozitului unde este dus gunoiul. La Bârlad, această taxă de până-n 3 lei este inclusă în tariful pentru serviciile de salubritate, tarif unitar de 11,2 lei de persoană.

 

Exit mobile version