Vești bune pentru chiriașii blocurilor ANL din județul Vaslui. De acum înainte, aceștia vor putea face schimb de locuință în orice moment din perioada de valabilitate a contractului de închiriere, potrivit unei ordonanțe adoptate recente de Guvern, pentru modificarea Legii 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL).
Vasluienii care locuiesc în blocurile ANL și care își doresc să se mute în clădiri mai noi, construite tot prin Agenția Națională pentru Locuințe și destinate închirierii, au în prezent această posibilitate.
După solicitări repetate din partea reprezentanților autorităților publice locale din întreaga țară, Executivul a modificat Legea ANL în favoarea chiriașilor din locuințele special construite pentru tineri. Astfel, schimbul se poate realiza și în cazul locuințelor noi ANL, nu numai în cazul imobilelor aflate în exploatare, așa cum se întâmpla până acum. Asta înseamnă că vasluienii care îndeplinesc toate condițiile obligatorii pentru un schimb de locuință ANL se pot muta în casă nouă.
Modificările la actul normativ care reglementează Programul ANL nu se opresc, însă, aici. Există noi reguli cu privire la contractele de închiriere sau de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuințelor. Cel mai important aspect: cheltuielile de întreținere și reparații revin titularului contractului de vânzare-cumpărare. Mai exact, toate cheltuielile pentru întreținere, reparații curente, reparațiile capitale, precum și încheierea contractelor de asigurare a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor cad în sarcina titularului contractului de vânzare-cumpărare. Asta, având în vedere că, de la data semnării acestui contract, titularul nu mai virează către administratorul locuințelor nicio sumă, iar ratele lunare se virează la ANL și se utilizează exclusiv pentru construcția de noi locuințe.
Legea nr. 152/1998 nu specifica până acum cine anume suportă aceste tipuri de cheltuieli și, mai mult, obligația de a încheia polițe de asigurare revenea administratorilor locuințelor.
Pe de altă parte, deși nu au venituri foarte mari, tot mai mulți vasluieni care stau în locuințe ANL și-au exprimat intenția de a deveni proprietari ai acestor imobile, principalul motiv fiind acela că statutul de chiriaș nu le oferă posibilitatea de a-și transforma casa într-una așa cum visează, cu toate modernizările dorite și toate echipamentele care să le asigure confortul sperat. În primăvara acestui an, mai mulți chiriași ai unui bloc ANL din Bârlad au făcut un memoriu pe care l-au înaintat Consiliului Local, în care au cerut Primăriei să vină cu o ofertă de vânzare a imobilelor, în așa fel încât plata să poată fi efectuată în rate. Oamenii spun că propunerea lor ar putea aduce mai multe venituri la bugetul local și ar degreva Primăria de cheltuielile pentru întreținerea imobilului și de plata impozitului pentru teren și spațiul locativ. (Mara GRIGORIU)