Concert de zile mari, joi, la Bârlad. De la ora 18:00, în sala Teatrului „Victor Ion Popa”, publicul bârlădean va putea participa la un spectacol de excepție, interpretat de Camerata Regală, aflată pentru prima dată la Bârlad, în singurul concert de până acum organizat în oraș, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.
Bârladul se află, în acest an, între cele 11 orașe ale României (singurul fără Filarmonică), unde sunt organizate concerte, cu ocazia unuia dintre cele mai valoroase festivaluri de muzică clasică din lume.
Regalul muzical va putea fi urmărit atât în sala teatrului, cât și afara acesteia, în parc, pe un ecran mare, amplasat cu sprijinul financiar al Clubului Rotary Bârlad.
Doru Marin, bârlădean la origine, a prezentat pe larg evenimentul și orchestra implicată în acest spectacol de mare anvergură, în cadrul unei conferințe de presă susținute săptămâna trecută. I-au fost alături concertmaistrul Radu Chișu și dirijorul principal, Constantin Adrian Grigore. Acesta din urmă a mărturisit că își aduce aminte cu plăcere de Bârlad, orașul bunicilor săi, unde venea în vacanțe acum 30 de ani.
Și Radu Chișu a avut cuvinte de laudă la adresa urbei noastre, considerând-o un loc binecuvântat, în care s-au născut mari personalități românești și unde trăiesc oameni cu „suflet și inimă”.
Regizorul Doru Marin, cetățean de onoare al orașului, a pus Bârladul pe harta Festivalului „George Enescu”
Doru Marin nu și-a uitat o clipă orașul în care s-a născut și unde absolvit, în 1986, Colegiul „Gheorghe Roșca – Codreanu”.
De o modestie dezarmantă, Doru Marin este o personalitate în lumea spectacolului muzical, având colaborări importante nu doar în țară, ci și în străinătate, cu nume sonore ale muzicii clasice internaționale, precum Angela Gheorghiu sau José Carreras.
Doru Marin a absolvit Universitatea Națională de muzică din București, secția Regie de Teatru muzical (Operă, operetă musical). Încă din studenție a fost angajat la Filarmonica „George Enescu”, iar acum ocupă postul de regizor muzical de scenă și funcția de director de scenă la Ateneul Român.
Deși plecat din anii ‘90 din oraș, a menținut legătura cu colegii de școală și este la curent cu tot ce se întâmpla din punct de vedere cultural în orașul natal. De exemplu, știe că, în urmă cu câțiva ani, în Grădina Publică se asculta la difuzoare muzică de George Enescu. De asemenea, știe că George Enescu a susținut un concert la Bârlad, în fața soldaților care fuseseră pe front, și că, ulterior, a fost ridicat un monument în cinstea compozitorului, frumoasa statuie din Grădina Publică.
În anul 2015, Doru Marin a fost prezent la inaugurarea Cinematografului din Bârlad și atunci a încolțit ideea aducerii în oraș a unui spectacol, în cadrul Festivalului „George Enescu”. A îmbrățișat ideea, convins fiind că Bârladul său merită să găzduiască un astfel de eveniment. Numai că trebuiau făcuți anumiți pași și asta necesita timp. A promis că va discuta cu președintele Artexim, organizatorul festivalului, pentru a introduce Bârladul în lista orașelor în care era reprezentat Festivalul „George Enescu”.Pentru meritele sale deosebite, la inițiativa consilierului Dorin Apostu, fost coleg de școală primară cu regizorul (la Școala 3 din Munteni), Doru Marin primește, în 2017, titlul de cetățean de onoare al Bârladului.
La începutul lui 2019, în comisia lărgită de Cultură, același consilier, Dorin Apostu, a propus includerea în programul activităților culturale din acest an, precum și bugetarea spectacolului organizat în cadrul Festivalului „George Enescu”.
Ideea a fost agreată de conducerea Primăriei, care a inițiat un Proiect de Hotărâre, votat zilele trecute, prin care au fost alocați 30.000 lei din bugetul local pentru acest eveniment. Suma reprezintă, însă, doar o parte din costurile totale pentru organizarea acestui concert cu ștaif.
Așadar, joi seară sunteți așteptați la un eveniment cu care melomanii nu s-au mai întâlnit niciodată la Bârlad. Sala, spun oaspeții, este foarte bună pentru organizarea concertului și are o acustică de invidiat. In final, publicul bârlădean va putea asculta sunetul minunat al unei viori Stradivarius, din anul 1675, mânuită de Rebecca Hartmann.
Prezentarea Cameratei Regale va fi făcută de actrița Alexandra Velniciuc. (Mihaela NICULESCU)