de Dănuț CIOBANU
Spitalul Județean de Urgență Vaslui a câștigat un proiect transfrontalier, care vizează rezolvarea problematicii nou-născuților. Proiectul este implementat împreună cu „Institutul Mama și Copilul” din Chișinău și are o valoare de 6,6 milioane lei. Fondurile din proiect vor fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente medicale moderne.
Proiectul „Cea mai bună șansa la viață pentru nou – născuți – îmbunătățirea situației nou – născuților în zona transfrontalieră România – Republica Moldova” are o valoare totală de 6,6 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 5,9 milioane de lei. Perioada de implementare este de 24 luni, iar aplicanții sunt „Institutul Mama și Copilul” Chișinău din Republica Moldova, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui.
Parteneriate pentru echipamente medicale moderne
Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.
Proiectul „Patogeni fără granițe: îmbunătățirea prevenției, controlului și supravegherii infecțiilor nosocomiale pe ambele maluri ale Prutului” are o valoare de un milion lei, din care finanțarea europeană de 813.491 lei.
„În cadrul acestor proiecte, noi urmărim achiziționarea de echipamente medicale moderne. Partenerii din Republica Moldova se axează mai mult pe îmbunătățirea infrastructurii de sănătate și de aceea au valori mai mari. Cu echipamentele moderne cu care ne vom dota urmărim să ridicăm calitatea serviciilor oferite populației, o îmbunătățire a serviciilor de diagnosticare și satisfacția pacienților. Cu aceste proiecte transfrontaliere venim și în ajutorul unităților administrativ teritoriale de peste Prut.”, a mai spus Ana Rinder.
Programul Operațional Comun (POC) România – Republica Moldova 2014-2020 este una din principalele surse de finanțare a proiectelor de dezvoltare implementate de către județul Vaslui. La această dată, sunt în curs de evaluare – contractare un număr de 9 proiecte transfrontaliere, care se ridică la circa 50 milioane lei.