O școală de 1,2 milioane lei, construită cu fonduri din PNDL II în mai puțin de un an de zile, a fost inaugurată la Bârzești la debutul noului an de învățământ. Autoritățile din Ștefan cel Mare și-au propus să continue investițiile în zonă, prin realizarea unui teren sintetic de minifotbal, care ar urma să fie construit pe amplasamentul vechii școli, o clădire ce va fi dărâmată.
Noul an școlar a început în condiții civilizate pentru cei 220 de copii din satele Bârzești, Muntenești și Călugăreni, după ce autoritățile locale au reușit să dea în folosință o nouă clădire de învățământ, în cel mai mare sat al comunei Ștefan cel Mare. Este vorba de o școală cu trei săli de clasă pentru elevii de ciclu primar și două încăperi pentru preșcolarii din Bârzești. De asemenea, au fost complet modernizate și celelalte două corpuri de clădire în care învață elevii de gimnaziu din localitate, precum și cei aduși cu microbuzul școlar din satele Muntenești și Călugăreni. Întreaga investiție s-a ridicat la 1,2 milioane lei, bani asigurați prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Firma care a realiza obiectivul a reușit să-l predea la cheie în mai puțin de un an, lucru rar întâlnit în județul nostru, în condițiile în care societatea de construcții s-a folosit de forță de muncă și din sat.
”Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru ca această școală să fie finalizată și să-și poată primi copiii în noul an de învățământ. Cadrelor didactice le dăm o misiune, aceea de a învăța copiii să se comporte cât mai civilizat și să respecte investiția. Cum o vor păstra, așa o vor avea. Dacă profesorii și învățătorii se vor implica mai mult și-i vor educa pe elevi să nu mai mâzgălească, de exemplu, pereții sau pe bancă cu pixul, vom avea școala curată. Dacă îi scăpăm de sub control, copiii se vor comporta cum o fac de obicei.”, a declarat, la inaugurarea școlii, primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru.
În comuna Ștefan cel Mare, cinci din cele șapte sate au unități de învățământ. Cu excepția Brăhășoaiei, celelalte localități, respectiv Ștefan cel Mare, Cănțălărești, Mărășeni și Bârzești, au școli noi. În funcție de cum va găsi sursa de finanțare, primarul Mihai Moraru a spus că va începe construcția unei unități de învățământ și în Brăhășoaia, cel mai probabil anul viitor. (Ionuț PREDA)