Est News

Camioanele de mare tonaj ale firmelor de construcții fac praf drumurile din județ. Ce măsuri ia CJ Vaslui??

de Dănuț CIOBANU

Camioanele de mare tonaj distrug în fiecare zi rețeaua de drumuri din județul Vaslui. În timp ce multe drumuri comunale sunt asfaltate, drumurile județene sunt avariate de camioanele de mare tonaj. Pentru a limita degradarea infrastructurii rutiere, Consiliul Județean Vaslui lucrează la un set de măsuri pentru introducerea unor restricții de tonaj. Măsurile vor fi prevăzute în contractele de lucrări, iar constructorii care avariază covoarele asfaltice vor fi obligați să achite despăgubiri.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va interzice transportul pe drumurile județene a camioanelor de mare tonaj. În ultimele luni, implementarea de către UAT-uri a proiectelor finanțate prin PNDL II a dus la deteriorare puternică a infrastructurii rutiere.

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că specialiștii din cadrul Direcției Tehnice lucrează la identificarea unui mecanism pentru a limita transportul camioanelor de mare tonaj pe drumurile județene.

„Avem în județ foarte multe proiecte de investiții în comune. Circulând pe drumurile din județ, am observat că pe de o parte se rezolvă problema infrastructurii, iar pe de altă parte se complică. Aceste investiții implică transportul de camioane de mare capacitate, iar covorul asfaltic de pe drumurile județene nu este adaptat caracteristicilor de astăzi ale transportatorilor. Trebuie să introducem restricții de tonaj pentru respectivele drumuri. Faci drumuri comunale, dar le strici pe cele județene.”, a spus Dumitru Buzatu.

Limitarea transportului cu camioanele de mare tonaj va fi prevăzută în contractele de execuție a lucrărilor, astfel încât toate daunele aduse drumurilor județene să fie acoperite financiar de către executanți.

„În prezent, constructorii strică drumurile, tot ei le fac, dar le plătim noi. De aceea, trebuie stabilit tonajul maxim pentru fiecare drum, înainte semnării contractelor de lucrări. În acest fel, vom primi despăgubiri pentru rețelele de drumuri distruse. Lucrăm la aceste măsuri și vrem să le adoptăm cât mai rapid. Covoarele asfaltice turnate în urmă cu câțiva ani nu rezistă la transportul de mare tonaj care se face astăzi.”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Investiții în drumurile județene

CJ Vaslui derulează 13 proiecte pe PNDL II, care vizează reabilitarea infrastructurii rutiere. Au fost recepționate două proiecte pe infrastructură: DJ 244 M Roșiești – Idrici cu o lungime de 2,5 kilometri și DJ 244 L Bunești Averești cu o lungime de 2,5 kilometri. De asemenea, s-a recepționat proiectul privind reabilitarea podului de la Sărățeni.

La această dată, se lucrează la modernizarea drumului DJ 243 C – Voinești, care este finalizat în proporție de 70% și DJ 245 E – Costești, care este finalizat în proporție de 65%. De asemenea, se lucrează și pe două tronsoane din cele trei de pe DJ 244 H Dodești – Viișoara.

Din data de 1 august 2019, s-a emis ordinul de începere a lucrului și pe DJ 248 A – Todirești, cu o lungime de 10 kilometri.

Alte două proiecte sunt în procedurile de avizare, urmând ca și pe aceste trasee constructorul să demareze lucrările. Este vorba despre DJ 159 – Pungești – Gîrceni și DJ 246 Codăești – Tăcuta.

E în proiectare și DJ 243 B de pe raza comunei Ciocani, iar după obținerea avizelor se va emite ordinul de începere a lucrului.

Tot în procedurile de avizare sunt și proiectele care prevăd modernizarea DJ 244 K – Tanacu-Tătărăni, DJ 245 C Băcani-Bogdănița și DJ 246 – Ferești, unde se reabilitează 4,5 kilometri.

121 km drumuri de pământ

Județul Vaslui are în continuare sute de kilometri de drumuri județene pietruite sau din pământ.

Conform datelor CJ Vaslui, la nivelul județului sunt înregistrate 51 de drumuri județene, cu o lungime totală de 940 de kilometri: 345,9 kilometri cu beton asfaltic, 20,4 kilometri cu beton de ciment, 109,7 kilometri cu îmbrăcăminte asfaltică ușoară, 342 kilometri de drumuri pietruite și 121,9 kilometri de drumuri județene din pământ.

Exit mobile version