de Dănuț CIOBANU
Primăriile din județul Vaslui sunt implicate total în implementarea celor 251 proiecte finanțate prin PNDL 2. Până la sfârșitul anului 2020, edilii și conducerea CJ-ului trebuie să atragă peste 800 milioane lei. Majoritatea investițiilor sunt în derulare, fiind recepționate deja primele obiective. Printre comunele cu cele mai mari investiții se numără Bogdana, Blăgești, Ciocani și Albești.
Investițiile locale derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 reprezintă prioritatea zero pentru autoritățile publice locale din județul Vaslui.
La această dată, au început să fie recepționate primele proiecte de dezvoltare din portofoliul de 251 investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui acordă asistență tuturor UAT-urilor, inclusiv financiară, pentru ca primăriile să implementeze proiectele la termen.
Județul Vaslui se clasează pe locul al II-lea la nivel național în ceea ce privește valoarea proiectelor care sunt implementate prin PNDL 2 (2017 – 2020).
Valoarea totală a celor 251 proiecte din cadrul PNDL 2 se ridică la suma de 860 milioane lei.
«Noi asigurăm o parte din cofinanțarea care revine autorităților locale. Este vorba despre sumele necesare pentru obținerea unor avize, necesare pentru execuția lucrărilor. De asemenea, în cazurile în care proiectele au fost licitate la un procent de 100%, noi asigurăm finanțarea sumelor suplimentare care sunt calculate în urma aplicării OUG nr. 114/2018.», a mai spus Ciprian Trifan.
Drumuri, creșe, dispensare
În luna iulie 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat lista obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea PNDL 2, în perioada 2017 – 2020.
Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.
„Proiectele de investiții sunt repartizate echitabil în întreg județul. Am adus toate proiectele la acest stadiu datorită implicării primarilor și instituțiilor care au dat o serie de avize. La licitațiile desfășurate până acum au venit firme de construcții din județul nostru, dar și din alte zone cum ar fi Piatra Neamț, Botoșani sau Galați.”, a spus Ciprian Trifan.
Printre comunele care primesc cei mai mulți bani pentru reabilitarea infrastructurii rutiere se numără, Bogdana (7,1 milioane lei), Blăgești (6,6 milioane lei), Ciocani (6,3 milioane lei), Albești (6 milioane lei).
În cadrul PNDL 2, la nivel național sunt finanțate 5.000 de proiecte.