Est News

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, unul dintre cei mai longevivi șefi din județ, condus pe ultimul drum

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, profesorul Constantin Lupașcu, a fost condus pe ultimul drum de sute de colegi și foști elevi, după ce soarta a decis să se înalțe la ceruri la cei 68 de ani ai săi. Dascăl pentru zeci de generații de tineri, Lupașcu este cel care a modernizat din temelii fostul liceu de construcții în cei 17 ani în care s-a aflat în fruntea unității de învățământ care, pentru o lungă perioadă de timp, a fost cea mai mare din județ ca număr de elevi.

Doliu la una dintre cele mai mari unități de învățământ din județ. După o luptă de mai mulți ani cu o boală necruțătoare, fostul dascăl de matematică Constantin Lupașcu a fost înmormântat la Cimitirul ”Eternitatea” Vaslui. Sute de profesori și foști și actuali elevi l-au condus pe ultimul său drum pe profesorul care s-a aflat la cârma Liceului ”Ion Mincu” pe o perioadă de nu mai puțin de 17 ani. Ceea ce a însemnat, însă, Constantin Lupașcu pentru învățământul vasluian a spus-o în cuvântul său fosta colegă Zâna Mocanu, la slujba de înmormântare ținută de preot la biserica din centrul orașului: ”Azi, când în mod normal ar fi fost prima zi de școală, domnul profesor Constantin Lupașcu a convocat familia Liceului ”Ion Mincu” să își ia rămas bun pentru că pleacă să deschidă o școală în altă parte, în ceruri. De ce o școală? Pentru că școala a fost viața sa și el a fost o parte importantă din inima școlii, din inima Liceului ”Ion Mincu”. Pentru că, din cei aproape 68 de ani de viață, 42 de ani a fost profesor la acest liceu, iar 17 ani a fost și director. Noi am venit să conducem cu aplauze pe ultimul drum pe acest mare om, profesorul, directorul, prietenul, părintele Constantin Lupașcu. Am venit să fi alături, așa cum el a fost mereu cu inima alături de noi. Am venit să-i mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru liceul nostru și poate pentru fiecare dintre noi. Aș spune doar că principalul corp la liceului arată așa datorită eforturilor și demersurilor făcute de domnul Lupașcu, care a condus la reabilitarea cu fonduri de la Banca Mondială a acestuia, ceea ce nimeni nu a mai reușit acest lucru la Vaslui. Dar cu ce preț? Când școala a fost gata, pentru că nu a acceptat să se păteze, să se compromită, au apărut presiunile, amenințări referitoare la soarta școlii și a oamenilor săi. Ce a făcut atunci? S-a retras discret și cu demnitate, dar a rugat pe oamenii care au venit în urma sa să aibă grijă de școală. Era școala sa, dar și a noastră. Ne-a făcut să o iubim și să o simțim că o parte importantă din viața noastră. A fost un director altfel, care respecta oamenii, îi prețuia, îi încuraja, promova profesionalismul, fiind un model în acest sens… Pentru acestea și pentru multe alte lucruri de care cu drag ne amintim, îi mulțumim și promitem că vom face tot ce ne stă în putință ca liceul pe care l-a iubit atât de mult să existe și, chiar dacă nu am reușit să-l păstrăm la nivelul la care l-a adus, încercăm să facem lucruri bune și frumoase, cu suflet, astfel încât să nu ne fie rușine, ci să ne mândrim”.

Născut pe 15 octombrie 1951 în Miroslava, județul Iași, Constantin Lupașcu a absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceau” Vaslui, în 1970, iar patru ani mai târziu a terminat cursurile Facultății de Matematică Iași. Odată cu terminarea studiilor universitare, și-a început activitatea didactică la Liceul de Construcții Vaslui, de unde a ieșit la pensie în urmă cu trei ani. Din 1984 și până în 2001, s-a aflat la conducerea acestei unități de învățământ care, după Revoluție, și-a schimbat denumirea în Liceul ”Ion Mincu”. Căsătorit cu Olimpia din 1984, de asemenea profesor de matematică la același liceu, Constantin Lupașcu are două fete și trei nepoți. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version