Astăzi se dă startul înscrierilor în Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, unde specialiștii în produse hand-made din tot județul Vaslui își pot face cunoscute talentul și priceperea în arta tradițională românească.
Transport și cazare gratis la Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2019, care va avea loc la Bran, la sfârșitul acestei săptămâni. De asta pot beneficia vasluienii care iubesc obiceiurile și tradițiile populare românești, pe care le promovează prin produse realizate manual. Cei care doresc să participe la ediția din acest an a Programului național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului trebuie să acceseze site-urile www.aippimm.ro și www.imm.gov.ro, acolo unde vor găsi o aplicație de înscriere.
Cel puțin 100 de antreprenori de hand-made vor primi fonduri nerambursabile pentru a-și acoperi cheltuielile de transport și cazare la evenimentul de la Bran, din perioada 27 – 29 septembrie 2019. Bugetul alocat schemei de ajutoare de minimis este de 890.000 lei. Finanțarea se acordă inclusiv pentru transportul produselor ce urmează să fie expuse și comercializate la târg, în cazul în care acestea necesită un mijloc de transport separat și nu pot fi transportate direct de către beneficiar. Suma maximă acordată pentru transport, cumulat, nu va depăși 2.000 lei, cheltuielile suplimentare urmând să fie suportate de fiecare participant.
În cazul în care beneficiarul se deplasează cu autoturismul personal, acesta va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurși. Cheltuielile privind transportul vor fi decontate în baza documentelor justificative pe care beneficiarul trebuie să le depună în maximum 10 zile lucrătoare de la închiderea Târgului, personal sau prin curier, la Agenția pentru IMM de care aparține. De reținut este că TVA este cheltuială neeligibilă și va fi suportată de beneficiar, dacă nu o poate deduce (respectiv dacă nu e înregistrat ca plătitor de TVA).
Banii de la stat pot fi accesați și de către microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) definite conform Legii nr. 346/2004, societățile cooperative, inclusiv societățile cooperative meșteșugărești mixte, persoanele fizice autorizate (PFA) care desfășoară activități economice în mod independent, întreprinderile individuale și cele familiale, precum și de către asociațiile profesionale sau fundațiile care au ca scop promovarea meșteșugurilor și a meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual, a produselor și serviciilor cu specific tradițional, inclusiv din domeniul artei populare și artizanatului.
Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului încurajează micii meșteșugari în promovarea produselor proprii, conservarea și stimularea tradițiilor autohtone prin câștigarea de piețe externe noi pentru acest tip de produse și servicii. De asemenea, se are în vedere creșterea cererii interne de servicii și produse care presupun un grad important de prelucrare manuală, creșterea vizibilității pe piață atât a meșteșugarilor, cât și a produselor și serviciilor furnizate de aceștia. (Mara GRIGORIU)