Est News

Zeci de elevi din toată Moldova, reuniți la Bârlad la o dezbatere pe tema provocărilor adolescenței

Municipiul Bârlad a fost, marți, gazda unei dezbateri regionale pe tema provocărilor generate de perioada adolescenței, eveniment la care au participat zeci de elevi și specialiști din întreaga zonă a Moldovei. Intitulat sugestiv ”Opinia copiilor și tinerilor din sistemul de protecție a copilului contează”, evenimentul a fost organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui și Federația Internațională a Comunităților Educative din România (FICE) România.

Numeroasele probleme generate de perioada adolescenței au determinat autoritățile pentru protecția copilului din zona Moldovei să organizeze o dezbatere regională cu tema ”Opinia copiilor și tinerilor din sistemul de protecție a copilului contează”. Dezbaterea a vizat conștientizarea și mobilizarea societății civile în cunoașterea, abordarea, rezolvarea și reducerea problemelor pe care le întâmpină adolescenții în România. Printre temele de discuție abordate au fost cele legate de nevoile adolescenților, reușitele școlare ale celor aflați în sistemul de protecție a copilului, cauzele și consecințele abandonului școlar la adolescență, provocări și oportunități avute de adolescenții din sistemul de protecție a copilului. De asemenea, s-a vorbit și despre provocările adolescenței în sistemul de protecție a copilului. La activitate au participat specialiști ai direcțiilor de protecție a copilului din județele Botoșani, Iași, Suceava, Piatra Neamț, Vaslui, Bacău și Focșani, oameni care lucrează cu copii instituționalizați.

A fost prezent la activitate și Toma Mareș, președintele FICE România, fondatorul federației, instituție cu o vechime de 30 de ani.

„ Am pornit de la ideea că societatea românească este zdruncinată, tot mai mult, de la zi la zi, de manifestări ciudate ale adolescenților. La început, s-a crezut că sunt manifestări întâmplătoare, copilării, dar în momentul de față s-a constatat că nu sunt manifestări rare, ci permanente și necontrolate. Manifestări care se răsfrâng într-un mod negativ asupra societății, dar și a lor, a adolescenților. Aceștia consumă tot mai des alcool, droguri, merg cu viteză pe străzi pentru a demonstra că sunt puternici, curajoși, când, de fapt, este exact invers. Sunt convins că în baza concluziilor pe care le vom trage în urma acestor conferințe organizate în toate regiunile României, vom putea cunoaște toate problemele adolescenților și vom putea acționa în consecință”, ne-a declarat Toma Mareș.

Psihologul Daniela Timofte a prezentat un material referitor la vârsta adolescenței și problemele pe care le ridică aceasta, după care, adolescenții instituționalizați, prezenți și ei la activitate, au realizat un dialog cu specialiștii din sală.

Fiecare județ a venit cu câte trei adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani, instituționalizați în diferite centre.

La activitatea regională au participat și autorități locale: Cristina Brojban, directoarea Direcției de Asistență Socială din Primăria Bârlad, Roxana Feraru, viceprimarul orașului și Cristina Tiron. Alături de reprezentanții DAGSP Vaslui s-a aflat și Ionel Armeanu Ștefănică, directorul instituției.

„Ne bucurăm că am organizat în județ, la Bârlad, această conferință deosebit de importantă, o activitate interactivă în cadrul căreia adolescenții instituționalizați din regiunea de nord-est, dar și din județul Vrancea, au putut să-și etaleze problemele cu care se confruntă și să primească răspunsuri la întrebările pe care le-au adresat. Mă bucur de asemenea, că l-am avut în mijlocul nostru pe Toma Mareș, președintele FICE România, o personalitate cunoscută la nivel național și internațional. Dorim ca luna viitoare să organizăm o dezbatere similară, dar cu elevi de liceu din Bârlad și Vaslui, elevi din familii”, a precizat pentru Est News, Ionel Armeanu Ștefanică.

FICE este o federație înființată în 1989 în Elveția, organizație non-guvernamentală care și-a propus să apere drepturile copiilor aflați în dificultate, cu prioritate drepturile copiilor instituționalizați. (Mihaela NICULESCU, Ionuț PREDA)

Exit mobile version