Prima tranșă de 200 doze de vaccin antigripal a fost distribuită, săptămâna trecută, de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad, urmând să fie administrate cadrelor medicale care au fost de acord să fie imunizate împotriva gripei.
Din păcate doar jumătate dintre cei 800 de angajați ai spitalului au fost de acord cu vaccinarea, cealaltă jumătate, printre care și mulți medici, semnând pentru refuzul de a fi imunizați.
Viorica Stoian, președinta Colegiului Medicilor din Vaslui, a declarat reporterului Est News că, în calitatea sa, nu poate să oblige medicii să se vaccineze, fiecare având dreptul de a decide dacă vor sau nu să le fie administrat serul. Cam de aceeași părere este și dr. Vladislav Afteni, coordonatorul medical al Spitalului „Elena Beldiman”.
Este foarte adevărat că fiecare cetățean din România are dreptul să refuze vaccinarea, dar în cazul medicilor refuzul vaccinării generează un mare semn de întrebare în rândul populației. Aceasta nu mai știe cum e bine, când, pe de o parte, află din mass-media că vaccinarea este recomandată tuturor, dar pe de altă parte, că unii medici sau cadre medii refuză vaccinul.
Alături de copii, bătrâni, persoane cu afecțiuni cronice și femei gravide, și cadrele medicale fac parte dintr-o categorie cu risc crescut.
Teama unei părți a populației în privința efectelor adverse ale vaccinării este neîntemeiată, pentru că realitatea a demonstrat că beneficiile sunt incomensurabile în raport cu unele reacții minore ce pot apărea după vaccinare.
Studiile arată că persoanele vaccinate au un risc redus de îmbolnăvire și chiar dacă vor contracta virusuri, vor dezvolta o formă ușoară de gripă, care nu le va pune viața în pericol. Lipsa vaccinării, în special la populația cu risc, poate duce la urmări nedorite, precum internarea pe termen lung și chiar la deces.
Anul trecut, în România, 200 de persoane au murit, dintre care câteva nu se aflau în categorii de risc. (Mihaela NICULESCU)