O bârlădeancă, fostă angajată a Spitalului „Elena Beldiman”, a dat în judecată unitatea sanitară, considerând că i s-a desfăcut contractul individual de muncă pentru o abatere disciplinară „gravă”, neprevăzută în Codul Muncii sau în alte legi.
A.S., în vârstă de 40 de ani, angajată în funcția de operator calculator, fusese mutată în primăvară dintr-o secție în alta fără a i se cere acordul, în baza unei dispoziții unilaterale. Pierdea astfel sporul de condiții deosebite al secției în care lucra, o parte importantă din venitul lunar. Femeia a câștigat în primă instanță procesul în care contestase modul de stabilire a sporului în baza unui algoritm inexistent în lege, precum și dispoziția de modificare unilaterală a contractului de muncă.
A.S. consideră că a fost pedepsită prea aspru, conducerea luând cea mai severă decizie, respectiv desfacerea contractului de muncă. De fapt, femeia este convinsă că această decizie a Comisiei de disciplină a fost luată întrucât a avut îndrăzneala de a-și cere drepturile. Într-o zi, s-a trezit că i-a fost restricționat accesul la sistemul informatic, fiindu-i blocat contul de utilizator. Nu i s-a părut normal și nici legal să fie mutată abuziv în alt loc de muncă, fără să fie întrebată.
„Am interpelat-o telefonic pe șefa RUNOS atunci când am primit dispoziția prin care mi se modificau elemente esențiale din contract, precum locul muncii și salariul. Pur și simplu, m-a agresat telefonic, ținându-mi o predică despre definiția salariului. A fost nevoie de hotărârea instanței ca să afle ea definiția salariului și a locului de muncă. M-a somat să mă prezint la noul loc de muncă, conform graficului. Am refuzat și am început să trimit petiții, din dorința de a crea punți între mine și reprezentanții spitalului. Am avut întrevederi cu managerul spitalului, dar răspunsul a fost nefavorabil la toate cererile mele. Inclusiv la cererea de a mi se aproba concediul de odihnă, precum și la solicitarea unui concediu fără plată, pentru studii, având în vedere că susțineam admitere la Facultatea de Drept. Ne-am războit în hârtii, iar răspunsurile pe care mi le-au trimis erau pline de greșeli gramaticale, inclusiv dispoziția de modificare a contractului individual de muncă. Pentru că-mi răspundeau cu întârziere, m-au determinat premeditat să cad în abatere, acumulând câteva absențe nemotivate.”, a declarat A.S., pentru Est News.
Acuzată de hărțuire, pentru că a cerut să i se respecte drepturile
Într-un final, angajata care a avut curajul să-și ceară drepturile în fața conducerii a fost chemată la Comisia de disciplină, care ar fi făcut o cercetare, de formă, spune ea, în care s-a încercat învinovățirea acesteia pentru a se justifica măsura ce urma a fi luată: desfacerea contractului de muncă pentru abatere disciplinară gravă.
„Am deranjat foarte multe persoane din spital pentru că mi-am cerut drepturile într-un moment în care îmi erau încălcate. Altfel, aș fi primit o sancțiune mai ușoară, pentru că nicăieri în regulament nu scrie că desfacerea contractului de muncă este obligatorie în astfel de cazuri, ci doar că este posibilă”, a mai adăugat fosta angajată.
Operatoarea de calculator care a fost mazilită pentru că a iritat șefii care, în numele procesului de reorganizare și eficientizare a activității din spital, i-au modificat unilateral contractul individual de muncă, a câștigat în primă instanță, Tribunalul Vaslui anulând dispoziția de modificare a contractului individual de muncă, considerând-o ilegală, dar a decis și majorarea sporului de care beneficia, de la 26% la 70%. Instanța a obligat spitalul să-i plătească o sumă importantă ca despăgubiri, dar instituția a făcut apel la Curtea de Apel Iași, cerând suspendarea sentințelor pentru care nu începuse executarea silită. Instanța a respins ambele cereri de suspendare a executării, inclusiv o cerere de ordonanță președințială. Ba, mai mult, reprezentanții spitalului au acuzat-o de hărțuire pe fosta angajată.
„Eu i-am hărțuit. Asta au înțeles ei din lupta mea pentru respectarea legii. Instanța le-a respins cererea de apel și urmează a se definitiva cauza la Curtea de Apel Iași”, a precizat A.S.
Cazul fostei angajate, în atenția Ministerului Sănătății
A.S. este încrezătoare că și la Curtea de Apel i se va da câștig de cauză. Pentru că nu are o situație financiară care să-i permită un avocat, își va pleda singură cauza în instanță. Pe fondul acestui litigiu de muncă, salariata nedreptățită de conducerea spitalului bârlădean s-a hotărât să studieze Dreptul. Este absolventă a Facultății de Administrație Publică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a unor cursuri de birotică și secretariat de la aceeași universitate, iar acum este în anul I la Drept. Vrea să-și crească frumos cei doi copii, învățându-i să respecte întocmai legile acestei țări și să lupte pentru drepturile lor. (Mihaela NICULESCU)