La poalele padurii, asa cum le sade bine si dupa pregatiri intense, vânătorii și pădurarii vasluieni au pregatit zeci de ceaune cu tocanita de caprioara si mistret, tochitura, sute de sarmale, fripturi, fasole cu carnati si alte minunatii, pentru sutele de pofticiosi venite sa guste din preparate si sa le aleaga pe cele mai bune. La final, a castigat buna dispozitie, toti concurentii fiind apreciati asa cum se cuvinte de oaspeti si organizatori.
Aflat la a sasea editie, Festivalului Vanatorilor din judetul Vaslui a inceput, cum altfel decat cu pofta de mancare si multa veselie. Dupa doua zile
Cei mai priceputi bucatari si-au suflecat manecile cu noaptea in cap si au fiert carnea de mistret sau de caprioara ore in sir, la foc molcom. In fiertura care bolborosea in ceaune uriase, botezate sugestiv ”spaima lumii”, au aruncat legume proaspete, sare, au descantat totul cu povesti vanatoresti si au asteptat lumea la masa. Fata de editia trecuta, fiecare bucatar a venit cu idei noi, cu amestecuri de condimente secrete, testate si imbunatatite pe parcursul anului, cu retete care mai de care mai vechi, dar adaptate la vremuri, totul natural si absolut delicios.
„Sunt peste 50 de ceaune, nici nu am apucat sa le numaram. Unii colegi ne-au facut o surpriza si au venit cu un ceaun de 200 litri, in care au pregatit o fasole cu carnati nemaipomenita. Important e ca oamenii nostri, familiile si prietenii lor sa se intalneasca intr-un cadru natural, sa se simta bine, sa socializeze. Acesta e cel mai mare castig „, a spus Vasile Cadar, presedintele AJPVS Vaslui.
Nu au lipsit glumele intre competitori, fiecare dorind sa urce cat pe sus pe podium, iar gazdele au imbiat vasluienii sa guste din preparatele lor, ba cu vorbe mestesugite, ba cu o tuica de cazan sau cu placinte moldovenesti.
A fost distractie la superlativ. Lumea s-a distrat si a mancat pe saturate, iar la final, organizatorii au oferit 28 de premii participantilor. Petrecerea s-a incheiat, tarziu in noapte. (Daniel Micu)