Est News

Firmele din Pitești și Bistrița preiau serviciile de salubritate din zonele Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU

De pe 1 noiembrie 2019 noii operatori economici vor prelua serviciile de salubritate din zonele Vaslui și Bârlad. Pentru zona Vaslui (29 UAT-uri), operatorul de salubritate este SC Financiar Urban SRL Pitești, iar pentru zona Bârlad (22 UAT-uri) operatorul de salubritate este SC Urbana SA Bistrița.

Decizia de preluare a serviciilor de salubritate în zonele Vaslui și Bârlad a fost luată de către Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vaslui. În prealabil, la începutul acestei săptămâni, au avut loc o serie de întâlniri tehnice între operatori și autoritățile locale, dedicate preluării serviciilor de salubritate. În urma acestora, a fost stabilit un program prin care noii operatori vor prelua infrastructura necesară prestării serviciilor de salubritate. Astfel, vor fi făcute vizite în fiecare UAT pentru a fi verificate platformele de deșeuri și se va stabili tipul și numărul de containere cu care acestea vor fi dotate.

Cele două firme de salubritate și-au organizat punctele de lucru în suburbia Moara Greci, pentru zona Vaslui, și în municipiul Bârlad pentru zona Bârlad. Operatorii de salubritate vor informa fiecare UAT cu privire programul de colectare al deșeurilor menajere și reciclabile. Pentru ca sistemul să funcționeze fără sincope, în fiecare UAT va fi desemnată o persoană responsabilă de gestiunea deșeurilor. În prezent, sistemul de management al deșeurilor din județul Vaslui este deschis doar în zona Negrești, unde sunt arondate opt UAT-uri.

În lunile următoare, operatorul de salubritate va prelua și zona Huși (13 UAT-uri). În ceea ce privește zona Roșiești (14 UAT-uri), ADI Vaslui va demara în aceste zile o nouă licitație publică pentru adjudecarea serviciilor de salubritate.

În cursul lunii septembrie 2019, ADI Vaslui a aprobat tarifele distincte pentru colectarea, transportul, sortarea și depozitarea deșeurilor pentru populație și instituții, industrie și comerț.

100 de muncitori vor lucra la Roșiești

Contractul de finanțare al proiectului “Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui” a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013. La finalizarea exercițiului bugetar european 2007-2013 lucrările nefinalizate din cadrul proiectului și plățile pentru obiectivele de investiții realizate au fost fazate pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Investiția fanion a proiectului este depozitul ecologic de la Roșiești, prima celulă fiind construită în cadrul proiectului european. Depozitul va avea două celule de depozitare, iar când prima celulă va fi umplută, aceasta va fi închisă folosindu-se materiale speciale. În paralel, SC Romprest Energy SRL București, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Vaslui are obligația, prin contract, de a deschide a doua celulă în vederea depozitării deșeurilor. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042. Prima celulă de depozitare a deșeurilor de la Roșiești are o întindere de 10 hectare și reprezintă circa 50% din ponderea de execuție a proiectului implementat la Roșiești. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată pe o perioadă de 15 ani. Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din groapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maximă, aici vor fi angajați 100 de muncitori de la nivel local.

Exit mobile version