Est News

Oamenii de afaceri vasluieni profețesc o criză cumplită a forței de muncă

de Dănuț CIOBANU

Patronatul vasluian cere autorităților locale să se implice activ în stoparea exodului forței de muncă în străinătate. În fiecare localitate a județului trebuie întocmită o strategie de dezvoltare, prin care investitorii debutanți să fie ajutați financiar pentru a-și dezvolta afacerile. În prezent, tinerii nu mai au încredere în ziua de mâine, nu mai au modele pe care să le urmeze și preferă să emigreze în străinătate.

Oamenii de afaceri vasluieni solicită autorităților județene să ia măsuri urgente pentru limitarea exodului forței de muncă în străinătate. Dacă nu vor fi adoptate măsuri de stimulare a afacerilor și dezvoltare economică, în următorii ani, se va intra într-un blocaj total în ceea ce privește derularea investițiilor.

„Va fi o criză cumplită a forței de muncă, dacă nu se adoptă măsuri. Trebuie ca de la nivelul fiecărei localități, oraș, municipiu să fie adoptată o strategie de dezvoltare, care să fie asumată apoi la nivel național. Eu nu văd la nivelul județului Vaslui un astfel de interes, pentru oprirea exodului forței de muncă. Sunt multe țări, cum ar fi Danemarca sau Ungaria care acordă facilități fiscale importante investitorilor, pentru a deschide o afacere. Statul își dă toți banii pentru o afacere, iar întreprinzătorul își asumă să angajeze un anumit număr de angajați”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui.

Fără astfel de măsuri radicale în mediul economic, tinerii vor continua să plece în alte țări să lucreze, cu concesințe dramatice la nivel local.

„Tânărul nu are ce face acum în țară, nu are încredere în ziua de mâine. Este o situație gravă. Trebuie să le asiguri o perspectivă profesională, curaj și încredere că poate să își întrețină familia. Cei care au plecat o fac din lipsă de speranță în prezent și viitor. Dacă factorii decidenți ar gândi economic, se poate face o strategie pe toate planurile: infrastructură, educație, sănătate etc. Toate aceste ramuri economice ar stabiliza oamenii să nu mai părăsească țara. Tinerilor le trebuie modele, pentru ca să aibă pe cine urma”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Tot mai puțini

Din cauza emigrației economice și a sporului natural negativ, pentru următoarele decenii, județul Vaslui va înregistra o reducere severă a numărului de locuitori. În toate cele trei scenarii imaginate în analiza „Proiectarea populației României în profil teritorial”, anul 2050 va reprezenta un vârf al scăderii numerice a populației. În estimarea optimistă, județul Vaslui va avea peste 30 de ani o populație de 298.400 locuitori. În varianta medie, proiecția pentru anul 2050 arată că Vasluiul va avea o populație de 283.100 persoane, din care 141.200 bărbați și 141.900 femei. În ultima variantă, cea pesimistă, perspectivele demografice sunt catastrofice. În anul 2050, populația județului se va reduce la numai 261.200 persoane.

Exit mobile version