Școala Gimnazială „George Tutoveanu” și Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad au fost amendate cu câte 2.500 lei pentru că sălile lor de sport nu au nici până acum autorizație ISU.
Cea care a plătit suma totală de 5.000 lei a fost Primăria, instituție în subordinea căreia se află, pe linie administrativă, școlile. Primarului i se pare mai convenabil ca instituția pe care o conduce să plătească sume importante din bugetul local (banii noștri, adică), decât să-și pună angajații la treabă și să caute în arhivă documentele cerute de ISU pentru eliberarea autorizațiilor respective.
Directorii celor două școli amendate de ISU se tem că la anul, când vor fi vizitați din nou de ISU, amenda va fi chiar mai mare și, posibil, va fi aplicată pe persoană fizică. Adică ei, în calitate de conducători ai instituției, vor fi nevoiți să plătească din buzunarul propriul pentru neglijența Primăriei.
În ședința de Consiliu Local de la începutul săptămânii, subiectul privind cartea tehnică a celor două săli de sport a fost adus în discuție de consilierul Adrian Todireasa, profesor la Școala „George Tutoveanu”, una dintre cele două școli bârlădene ale căror săli de sport nu sunt autorizate ISU.
Din păcate, consilierii nu au spus niciun cuvânt în legătură cu lentoarea cu care se mișcă reprezentanții Primăriei, deși în legislativul local sunt și câțiva profesori, unii chiar directori de școli. Nu s-au auzit decât câteva vociferări din partea acoliților primarului, care întrebau, deși mai bine era să tacă, de ce aceste cărți tehnice nu a fost găsite până acum, întrucât cele două săli de sport au fost recepționate în 2006. Cu alte cuvinte, s-a dat vina pe vechea administrație, neluându-se în calcul faptul că aceste autorizații ISU pentru sălile de sport construite în ultimii ani au început să fie cerute după episodul „Colectiv”, adică din 2016, de când Dumitru Boroș a câștigat fotoliul de primar. Ceea ce ar fi trebuit să facă dumnealui de trei ani, de când directorii celor două școli îi cer documentele, era să pună angajații Primăriei să caute în arhivă documentele, pentru că altă soluție nu există.
Consilierul Todireasa declara pentru Est News că primarul i-ar fi spus într-o primă fază că documentele nu există în arhivă și a lăsat să se înțeleagă că, de fapt, nu are oameni care să le caute. Asta, dintr-o armată de salariați pe care i-a angajat cum i-a angajat, de când a devenit edilul orașului.
Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” nu a fost amendată întrucât sala de sport, care așteaptă de doi ani să fie recepționată, nu a fost nici până acum dată în funcțiune. Unii spun că ea va putea fi preluată de Primărie fie înainte de alegerile prezidențiale, fie înainte de cele locale, adică între noiembrie 2019 și mai 2020. (Mihaela NICULESCU)