Cei hotărâți să-și încerce norocul peste hotare au devenit mai selectivi în ceea ce privește domeniile de activitate în care ar putea lucra, astfel că tot mai mulți optează pentru oferte care să le aducă nu doar bani, ci și o schimbare completă de viață, la pachet cu perspectiva emigrării definitive.
O viață nouă în afara granițelor este visul care stă, de cele mai multe ori, în spatele unui CV depus online, în căutarea unui job pe internet. Aceasta este concluzia unei analize publicate recent de către cea mai mare platformă de recrutare online din România. Potrivit datelor referitoare la anul în curs, aproximativ 2 milioane de români au aplicat până în prezent pentru un loc de muncă în străinătate, între aceștia aflându-se și numeroși vasluieni.
Spre deosebire de anii trecuți, însă, profilul „vânătorilor” de job-uri peste hotare s-a schimbat, o îmbunătățire constând în calificarea și experiența aplicanților. Dacă Vasluiul era cunoscut ca fiind principalul exportator de forță de muncă necalificată, lucrurile nu mai stau chiar așa în 2019, când la mare căutare sunt domenii precum: cel bancar, financiar-contabil, management, vânzări și alimentație / HoReCa. Nu lipsesc din preferințele celor care se înscriu în competiția CV-urilor nici domenii ca transport, turism / hotel staff, au pair / babysitter / curățenie sau construcții / instalații.
Îngrijorător pentru perspectivele demografice ale județului Vaslui este faptul că, dintre aplicanți, cei mai mulți au vârsta cuprinsă între 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări la nivel național în 2019). Adică tinerii care au cea mai mare capacitate de muncă. Interesați să lucreze în afara țării sunt și candidații foarte tineri, aflați la începutul vieții profesionale, fără experiență sau cu experiență minimă pe piața muncii. Mat exact, e vorba despre categoria de vârstă 18 – 24 de ani (aproape 450.000 de aplicări de pe cuprinsul întregii țări în primele 9 luni ale anului). Și vasluienii între 36 și 45 de ani sunt interesați de un loc de muncă peste graniță, dar și cei trecuți de 50 de ani, a căror sănătate le permite să lucreze.
În ceea ce privește destinația aleasă de cei în căutarea unui job, cele mai multe persoane care își doresc o carieră în afara țării vor să rămână în Europa. Germania este țara care atrage cel mai mult candidații, joburile disponibile pentru această țară înregistrând puțin peste 100.000 aplicări, fiind urmată, la scurtă distanță, de Marea Britanie și de Olanda. Următoarele cele mai căutate destinații pentru relocare în afara țării sunt Franța, Polonia, Belgia și Spania. Italia nu se mai găsește în top 10 căutări, ceea ce reprezintă o schimbare majoră față de acum 10 ani și chiar mai puțin de atât, când era în topul preferințelor candidaților.
De nerefuzat sunt și locurile de muncă din Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru, Cehia, sau chiar Statele Unite ale Americii. (Mara GRIGORIU)