Zeci de directori de cămine culturale din județ vor participa, în ultima decadă a acestei luni, la mai multe ateliere de lucru organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui în cadrul căruia vor învăța o serie de meșteșuguri, cum ar fi țesutul, cusutul, confecționatul oalelor de lut sau a măștilor populare. Scopul acestei activități este ca cei care conduc activitățile culturale din comune să ducă mai departe tradițiile de la noi din județ, cu istorie de zeci și chiar sute de ani.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vaslui va fi, timp de două zile, gazda unor ateliere de lucru în cadrul cărora aproximativ 25 de directori de cămine culturale din județ vor fi pregătiți în diverse domenii ale artei populare. Organizatorul activităților este CJPCTC Vaslui, care va aduce drept lectori meșteri populari de la noi din județ și din alte zone ale Moldovei. Aceștia vor oferi modele de bună practică comunităților reprezentate de directori, cum ar fi țesutul, cusutul, confecționatul oalelor de lut sau a măștilor populare.
”Este absolut necesar să redobândim priceperea de a confecționa, de a realiza elemente de recuzită ori costume populare. Și asta pentru că am ajuns în situația ca formații de datini și obiceiuri să renunțe la a mai participa la diverse activități organizate de noi tocmai din cauza lipsei elementelor de recuzită și scenografie necesare”, ne-a declarat directorul CJCPCT Vaslui, Lucian Onciu.
O situație mai gravă este în privința olăritului. La ora actuală, la noi în județ nu mai există niciun meșter popular care să aibă această îndeletnicire, în condițiile în care, în perioada interbelică, erau 150 de familii doar în localitatea Brădești (Vinderei) care se ocupau cu olăritul.
”Prin aceste ateliere de calitate, dorim să motivăm directorii să caute soluții să vadă cum se lucrează, să aibă repere de calitate”, a conchis directorul Lucian Onciu. (Ionuț PREDA)