O plimbare de la un capăt la altul al orașului scoate la iveală o realitate cunoscută de toți bârlădenii, care, vor nu vor, dau nas în nas cu autovehicule scoase la mezat pe străzile principale, dar și pe cele secundare sau pe aleile dintre blocuri. Negustorii de mașini second – hand își expun marfa fără restricții, în timp ce Primăria și Poliția locală se fac că nu văd autoturismele care blochează trotuare, căi de acces și chiar treceri de pietoni.
O vitrină uriașă, cu exponate dintre cele mai diverse, de la rable la bolizi sclipitori, care iau ochii trecătorilor. Așa arată Bârladul la aproape 6 luni de la aprobarea unei Hotărâri de Consiliu Local, prin care se interzice expunerea mașinilor spre vânzare pe spațiul public și se impune amendarea negustorilor de ocazie. Dovada că legea-i mumă pentru comercianții de mașini la mâna a doua este că spațiile ocupate de astfel de autovehicule nu au dispărut, ba chiar s-au înmulțit în ultima jumătate de an, cu toate că Bârladul are, oficial, un Târg auto second-hand, amenajat la Centrul de Afaceri.
În realitate, cel mai mare târg de autoturisme e deschis non-stop pe străzile orașului. La orice oră din zi și din noapte, cei interesați de chilipiruri auto pot da peste oferte care mai de care mai atractive. Unele mașini, în majoritate Dacii vechi sau rable înmatriculate în țări străine, se pot cumpăra cu 1.500 – 2.000 lei negociabil, în timp ce mărcile străine ridică prețul achiziției la peste 9.500 lei.
Dacă amatorii de automobile second – hand sunt încântați să vadă exponatele și să compare starea tehnică ori prețul afișat cu ce au deja acasă, cei mai mulți bârlădeni sunt iritați că mașinile la mâna a doua se înmulțesc ca ciupercile după ploaie și blochează căile de acces.
Din cauza autovehiculelor de vânzare, a aglomerației care se formează și a traficului mare de mașini de mare tonaj, intersecția de lângă Școală se blochează deseori în cursul orelor dimineții și devine extrem de periculoasă, mai ales pentru pietoni. Trecătorii spre și dinspre Piață își croiesc drum printre autoturisme și unii nu mai pot fi observați la timp de șoferi, care frânează brusc pentru a-i evita și claxonează minute în șir. Totul se întâmplă sub privirile furioase ale vânzătorilor din zonă, care spun că n-au văzut nici picior de polițist local care să scrie amenzi și să încerce să-i contacteze pe negustorii de mașini, la numerele de telefon lăsate în geamul autoturismelor.
„Vom trece imediat la acțiune, vom contacta proprietarii mașinilor parcate pe domeniul public în scopul vânzării, folosind numărul de telefon și datele înscrise pe afișul publicitar. Conform Hotărârii de Consiliu, respectivii proprietari vor fi amendați.”, promitea șeful Poliției Locale Bârlad, Vasile Chelaru, în urmă cu 6 luni.
Câți samsari de mașini au fost amendați de atunci? Străzile din oraș vorbesc de la sine. Asta, în timp ce Poliția Locală trimite informări legate de amendarea unor persoane pentru oferirea de servicii sexuale, lucruri care „atentează grav la siguranța bârlădenilor”. Mult mai grav, consideră autoritățile locale, se pare, decât accidentele rutiere provocate și din neglijența municipalității. (Simona MIHĂILĂ)