Est News

Deținuții încarcerați la Vaslui au sărbătorit cu elevi și profesori de liceu Ziua Educației în Penitenciare

Câteva sute de deținuți încarcerați la Vaslui au sărbătorit, așa cum o fac în fiecare an, Ziua Națională a Educației în Penitenciare, prilej de a purta discuții cu persoane din exterior, dar și de a participa la o serie de activități, cu vizite în diverse instituții de învățământ și cultură, într-un schimb de experiență în plan educațional. Pe lângă deplasarea făcută de o serie de persoane private de libertate la Liceul ”Emil Racoviță” și primirea, în reciprocitate, a 20 de elevi de al această instituție învățământ în penitenciar, o parte din deținuți au mers și la un workshop al Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Ziua Națională a Educației în Penitenciare nu a trecut nemarcată la Vaslui, acolo unde, an de an, responsabilii unității de dețenție care găzduiește până la o mie de deținuți organizează diverse activități atât în incinta penitenciarului cât și în o serie de instituții publice. O primă acțiune a fost un schimb de experiență în plan educațional cu Liceul ”Emil Racoviță”. Dacă în urmă cu o săptămână Penitenciarul Vaslui a fost invitat la unitatea de învățământ în cauză pentru ca deținuții să asistat la o lecție despre valori și despre ierarhia acestora, pe 14 octombrie a fost rândul unității de detenție vasluiene să fie gazdă. Astfel, 20 de elevi ai aceluiași liceu, însoțiți de trei cadre didactice, au participat la o activitate asemănătoare în spatele zidurilor, ca o continuare a demersului început de partenerii proiectului. În dezbaterea de la sediul penitenciarului, care a durat două ore, s-a vorbit despre alegerile pe care le fac oamenii și despre motivația pentru schimbare și pentru succes.

”Pornind de la valorizarea actului educațional, dar înțelegând și importanța activităților de prevenire a infracționalității, în special a celei juvenile, activitățile desfășurate au urmărit, pe de o parte îmbunătățirea percepției comunității cu privire la instituția penitenciară, iar pe de altă parte, valorificarea experienței de viață a deținuților, în conștientizarea de către elevi a efectelor negative pe care le are încarcerarea asupra individului uman, precum și a importanței respectării regulilor și a legilor comunității în care trăiesc. Interacțiunea cu persoanele care execută pedepse privative de libertate și mărturia experienței acestora, pot condiționa asumarea și învățarea unor atitudini și comportamente dezirabile social și respingerea celor cu consecințe negative în rândul tinerilor. Activitățile desfășurate au avut ca și obiective principale încurajarea reflecțiilor asupra atitudinilor și comportamentelor deviante sau delincvente urmărindu-se la elevi stimularea dezvoltării unei gândiri critice și prospective, prevenția comportamentelor deviante în rândul tinerilor elevi, oferirea unor experiențe de viață pentru tineri, experiență care se îndreaptă către capacitatea tinerilor de luare a deciziilor și auto-responsabilizare, consolidarea în rândul elevilor și a cadrelor didactice a informațiilor corecte privind privarea de libertate și condițiile reale de viață din unitățile sistemului penitenciar și, nu în ultimul rând, consolidarea capacităților prospective pentru adolescenții aflați în faza de dezvoltare orientată către țeluri imediate, contextuale, prin oferirea unei experiențe pedagogice, constructive pentru toți participanții”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Toate activitățile desfășurate au fost înregistrate și apoi difuzate pe televiziunea cu circuit închis a penitenciarului, putând fi astfel urmărite de toți deținuții. De altfel, la nivelul unității se desfășoară și alte acțiuni dedicate Zilei Educației în Penitenciare, cum ar fi concursuri tematice, dezbateri, competiții sportive, susținute de educatori, parteneri externi sau chiar de deținuți formați să susțină activități și programe educaționale. De asemenea, tot cu ocazia Zilei Naționale a Educației în Penitenciare, 11 voluntari ai Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui au susținut un workshop cu titlul „Copiii ne ajută să învățăm jucându-ne”, la care au participat 15 deținuți analfabeți sau analfabeți funcțional. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version