Sala cu vitralii de la parterul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad a devenit un colț de Moldovă, plin cu obiecte de artă populară, vechi chiar și de 200 de ani. Expoziția permanentă din „Din zestrea Românilor” face parte din proiectul „Moștenitorii Folclorului Românesc”, demarat anul trecut și coordonat de prof. Doina Radu și prof. Gheorghe Pricop, directorul liceului.
Cadrele didactice și cei mai mulți dintre elevi au vizitat frumoasa sală înnobilată cu obiecte tradiționale și ustensile din gospodăriile locuitorilor din zona Bârladului, dar a fost apreciată și de oaspeții liceului, care l-au vizitat în ultimele luni.
Alături de țesături, țolice, cuverturi, perne, carpete, costume populare autentice, marame fine, obiecte ornamentale din lemn, stau la loc de cinste, o vârtelniță, furca de tors a bunicilor, carafe, un război de țesut covoare dar și războaie manuale pentru țesături mai mici, precum și o covată.
„Proiectul pe care l-am inițiat a pornit de la faptul că am dori ca elevii noștri să cunoască mai bine tradițiile locului și am încercat să aducem un plus de dragoste pentru folclor, chiar la ei în școală. Printre exemplarele prezente în expoziție sunt obiecte vechi de 70 și chiar 200 de ani. Liceul nostru deține zeci de costume populare realizate în urmă cu 50 de ani în atelierele școlii. Vom lua legătura cu elevii, în special cu cei din mediul rural, în gospodăriile cărora, poate se mai găsesc costume populare mai vechi sau obiecte de uz casnic folosite în urmă cu 100 de ani sau mai mult. Țin să menționez că toate obiectele etalate la parterul școlii, într-un mod cât se poate de bine gândit, au fost aduse de cadre didactice și auxiliare ale școlii, și chiar de elevi. Chiar eu am adus o carafă veche de 100 de ani, cu care beam apă pe vremea când eram mic, undeva într-un sat din județul Iași.”, ne-a declarat prof. Gheorghe Pricop.
Cei doi colaboratori ai proiectului au fost ajutați în acest frumos demers de profesoarele Lili Paraschiv, Ivona Măgdăliniș, Chifani Mihaela, Ivan Mariana, și laboranta Aurica Beciu. (Mihaela NICULESCU)