Est News

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus să pună pe picioare proiecte care să reducă diferențele de confort dintre sat și oraș.

Una dintre priorități este infrastructura școlară aflată mult sub normele europene. Pentru a asigura elevilor și cadrelor didactice un mediu civilizat pentru desfășurarea activităților, administrația locală a apelat la fonduri guvernamentale, iar acum școala modernă din centrul comunei este aproape gata.

Anton Costică Adrian, primarul Comunei Vulturesti

Avem o școală cu etaj făcută din cărămidă, dar a fost neglijată ani la rândul și începuse acoperișul să cadă. Ne-am gândit în primă fază să facem un proiect ținând cont că învățământul s-a cam dus în centrele de comună. Copii nu prea mai sunt. Noi, din fericire, mai avem vreo 260 de copii. Am inițiat un proiect prin care am reabilitat școala. Cred că în toamna asta o să facem recepția. Este un lucru benefic pentru că elevii învățau într-o scoală veche, wc-ul era în curte, iar încălzirea se făcea folosind energie electrică. Vă dați seama că era un consum extraordinar de mare. Momentan ne folosim de corpurile alea vechi, dar eu zic că în cel mai scurt timp și în funcție de cât de repede primim autorizația de funcționare elevii vor învăța în școala nouă. Condițiile sunt extraordinare, grupuri sanitare în interior, grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, centrală, șase săli de clasă și un laborator de informatică dotat calculatoare, cu video proiector”, ne-a declarat Anton Costică Adrian, primarul comunei.

Autoritățile locale au valorificat, în timp util, oportunitățile de finanțare puse la dispoziție de Uniunea Europeană precum și de Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) reușind să extindă rețeaua de apa și canalizare în toată comuna. În prezent se lucrează doar în satul Vulturești, deoarece în celelalte este deja trasă apa. De asemenea modernizarea infrastructurii rutiere se numără printre principalele direcții de dezvoltare a comunei.

În 2009 am prins fonduri europene de 2,5 milioane de euro și am făcut aducțiune de apă și canalizare în satul Voinești. Buhăieștiul are apă. Doar Vultureștiul rămăsese fără apă. Eu am încercat să fac un proiect prin fonduri europene dar pentru că n-am aglomerare mai mare de 2.000 de locuitori, ci doar o mie de locuitori, nu am reușit să prind proiectul. La proiectele europene ar trebui să se intervină pentru că nu reușim să facem punctajul. Sunt o grămadă de condiții. Trebuie să te intersectezi cu un drum județean, trebuie să te intersectezi cu un drum național, să te intersectezi cu o gară, să te intersectezi cu niște instituții. Toată lumea se plânge că nu luăm decât 40% din fondurile europene, dar cum să luăm dacă nu facem punctajul. Eu am făcut 54 de puncte pentru asfaltare, dar nu-mi era de ajuns. Aveam drum național, aveam biserici cu care puteam să mă intersectez, până la o livadă făcută cu fonduri europene. Eu am încercat să unesc drumul județean cu livada respectivă, pentru că îmi aducea șase puncte. Pentru că mă duceam la o investiție mai mare de 500.000 de euro mai primeam patru puncte și pentru că mă intersectam cu drum județean mai luam nouă puncte. Aș fi reușit. Dar este o porțiune de drum pe teritoriul comunei noastre și o altă porțiune pe teritoriul comunei Zăpodeni. Și cum să-l faci ? M-am dus și am vorbit cu patronul de la livadă. L-am rugat să găsim o soluție. I-am propus să facem un schimb de teren, să-mi dea 11 metri lățime până la poarta acolo ca eu să fac proiectul. În primă fază a vrut și după aia când a văzut pe la televizor ce se întâmplă prin România, a renunțat. I-a fost frică. Și uite așa am pierdut un proiect de un milion de euro”, s-a plâns primarul.

Chiar dacă au pierdut acel proiect, autoritățile locale nu au renunțat și au folosit de alte instrumente financiare pentru a asfalta drumurile, în prezent comuna fiind asfaltată în proporție de 70%.

În primăvară s-au recepționat patru kilometri de asfalt în cele trei sate componente. Avem un kilometru jumătate de asfalt la Buhăiești, avem la Voinești vreo 700 de metri și diferența până la patru kilometri s-au făcut la Vulturești. Încercăm să fim ca un părinte din ală bun care dă la fiecare câte ceva. Valoarea lucrării a ajuns la 3,3 milioane de lei, fonduri primite prin PNDL. Eu chiar sunt super mulțumit pentru că, vă dați seama, ieșim și noi din noroaiele astea care ne mănâncă viața și cizmele și începem să devenim o populație mai civilizată. Noi chiar aveam nevoie de aceste lucruri. Eu nu spun că n-avem nevoie și de autostradă, dar degeaba o avem dacă noi înotăm în nămol prin comunitățile noastre. Să vină și autostrada, dar să găsim soluții și pentru comunitățile locale. Programele astea PNDL 1 și PNDL 2 au un impact pozitiv asupra comunităților noastre. Sunt lucruri reale care se pot vedea în teren fără niciun fel de semne de întrebare. Se măsoară se cântărește și se vede exact care este situația. Lumea chiar este bucuroasă, nu mai aveam drumuri nepietruite, dar asfaltul este asfalt. Este o condiție ca la oraș. Cred că în cel mai scurt timp, depinde și ce proiecte se vor promova de la București, se vor închide toate satele cu asfalt, în toată țara asta. Cred că este un lucru benefic și cred că vor mai veni alții înapoi la țară să mai locuiască pentru că și așa satele sunt îmbătrânite. Cei tineri preferă orașele. Ne desființăm ca nație, ca țărani, în ghilimele spus. Sunt și alte proiecte pe care le așteptăm și sperăm să fim susținuți de la București ca să putem să aducem satul românesc acolo unde-i este locul în Europa. Nu știu a cui a fost inițiativa, dar Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt extraordinare. Multe s-au făcut. Am la Buhăiești un proiect prin PNDL 1. Bine că a durat mult. L-am început prin 2008 și l-am terminat în 2016, opt ani. Mult, foarte mult, dar vreau să spun că s-a făcut, s-a finalizat. Oamenii se bucură de apa respectivă. Acuma prin PNDL 2 am prins școală, asfaltare și apă, canalizare și stație de epurare la Vulturești. În total așa, un calcul estimativ, 12-13 milioane de lei care vin în comunitatea noastră. Bine, nu finalizăm anul ăsta tot, dar pe mine mă bucură că a început. Indiferent cine vine la guvernare, noi avem un contract cu Ministerul Dezvoltării. Noi încercăm să respectăm toți termenii din contract, în așa fel încât să nu avem probleme. Eu nu știu momentan ce o să se întâmple. Sunt apele un pic tulburi , dar eu nu cred că o să vină cineva la guvernare și să taie fondurile ”, a mai spus edilul

Conducta de gaz a ajuns la 300 de metri de comună. În prima etapă vor fi racordate doar satele Vulturești și Voinești pentru că sunt la stradă. În satul în care va ajunge gazul mai târziu, mai precis la Buhăiești, s-a construit un centru de zi, unde elevii, după ce ies de la școală, servesc o masă și își fac temele. Pentru punctul de atracție al comunei, Căminul Cultural s-au cumpărat instrumente muzicale, sistem audio și costume naționale. (Cristian DIMA)

Exit mobile version