Meseriașii sunt pe cale de dispariție la Bârlad, iar cizmarii sunt printre ultimii care mai rezistă. Nu sunt mai mult de cinci ateliere de cizmărie în oraș, iar perspectiva ca acestea să se împuțineze este una reală.
Costică Marcu, un cizmar al cărui atelier încă mai rezistă la Bârlad, este convins că cizmăria este o meserie pe cale de dispariție, lucru care îl întristează.
„Am învățat meserie la Cooperativa <<Arta Încălțămintei>> din București. Am avut meșteri foarte buni, care m-au învățat cu adevărat cizmărie, toți maiștrii predând la Școala Profesională din Grozăvești. Am învățat totul de la A la Z, de la tăbăcitul pielii până la cea mai fină cusătură. Erau vremuri bune, în care se punea accent pe învățarea de meserii. În ritmul în care mergem acum noi, vă spun că acești meseriași vor dispărea, nu doar de la noi din oraș ci din toată țara. Nepoții noștri nu vor ști ce înseamnă cuvântul cizmar. Am lucrat, o vreme, și la Cooperativa <<Elanul>>, dar secția de cizmărie a fost desființată, rămânând doar cea de croitorie. Păcat că s-a ajuns în acest punct, în care încălțămintea este aproape de unică folosință, iar oamenii se încalță tot mai ieftin, cu pantofi care se strică de tot în câteva luni sau săptămâni. Suntem prea săraci ca să ne încălțăm ieftin, dar cei mai mulți nu conștientizează acest lucru”, a mărturisit Costică Marcu.
Acesta spune că încasările cizmăriei sunt cât de cât rezonabile pe timpul iernii, însă vara sunt simbolice. Recunoaște totuși că sunt și clienți care știu să aprecieze o încălțăminte bună, chiar dacă e mai veche, o încălțăminte din piele, comodă, la care nu vor să renunțe atâta vreme cât poate fi reparată. (Mihaela NICULESCU)