Est News

Două cadre didactice bârlădene au creat oaze de frumusețe în liceele lor

Remarcabil! Profesoara Daniela Tetiva și laboranta Aurica Beciu au reușit, grație pasiunii pentru artele plastice și pentru frumos în general, să dea culoare și o undă de optimism liceelor unde își desfășoară activitatea, cu ajutorul picturii și obiectelor de design realizate manual.

Daniela Tetiva predă fizica la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad, dar, de când se știe, iubește pictura. Deși predă un obiect destul de greu, elevii o îndrăgesc și pentru faptul că în afara orelor colaborează cu ei în cadrul atelierului de pictură al liceului.

O dată pe săptămână, elevii pasionați se întâlnesc în atelierul de pictură și lucrează împreună cu „profa” de fizică, deschizându-și sufletul unii către alții, cunoscându-se și înțelegându-se mai bine.

„Am încercat să ofer elevilor mei, dincolo de cunoștințele de fizică predate la clasă, și bucuria de a descoperi arta plastică. De fapt, de a se redescoperi pe ei, mulți având chiar talent. Împreună cu ei am pictat vitralii, am pictat mobilierul din lemn al liceului, am realizat lucrări în mozaic, obiecte decorative de mari dimensiuni pe pereți, dar și obiecte mai mici cu care, spun eu, a fost înnobilat interiorul liceului. Am decorat sălile de clasă cu mandale tibetane și celtice și cu lucrări de artă aborigenă. Am dorit să dau puțină lumină și culoare încăperilor liceului și cred eu că împreună cu elevii am reușit să creăm un mediu mai prietenos cu ochiul și sufletul. Întâlnirile din atelierul de pictură se prelungesc destul de mult, pentru că elevilor le place ceea ce facem acolo și n-ar mai dori să plece. E o modalitate foarte bună de a le afla poveștile și de a le oferi sfaturi de care au atâta nevoie.”, ne-a mărturisit profesoara Daniela Tetiva.

Aceasta, ajutată și de câțiva profesori, a reușit să picteze pereții holului Școlii Profesionale, lucrările dând impresia că sunt opere semnate de renumitul artist plastic, Sabin Bălașa.

Profesoara de fizică de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” este unul din slujitorii școlii care în afara orelor de curs se ocupă în mod constant de activități extrașcolare în care sunt implicați elevii. Și o face cu pasiune, fără niciun fel de obligație.

La fel de implicată în activități extrașcolare este și Aurica Beciu, laborantă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad.

În afara orelor și experimentelor din laboratorul de chimie, Aurica Beciu se ocupă, din proprie inițiativă, de crearea unor obiecte de design care fac mai atractive încăperile liceului. Este persoana care, prin talentul artistic și prin dibăcia celor două mâini, a reușit să transforme în liceu câteva spații întunecoase, neprimitoare, în spații luminoase și pline de optimism.

Aurica Beciu cochetează cu pictura de multă vreme, iar ziarul Est News a prezentat în urmă cu patru ani pasiunea ei pentru pictură (https://estnews.ro/2015/08/04/pasiunea-secreta-laborantei-de-la-liceul-eminescu-viata-intre-eprubete-si-sevalet/). Pe cât este de timidă și modestă, pe atât de mult este pricepută în crearea obiectelor de decor. Este foarte inventivă și reușește ca din nimic să facă lucruri care dau valoare și personalitate liceului.

Luna aceasta, de exemplu, în timp ce a fost renovat laboratorul de chimie și a observat că a mai rămas ceva adeziv folosit la lipirea faianței, i-a venit o idee pe care a și pus-o în practică.

„Am văzut că le-a mai rămas muncitorilor niște adeziv cu care lipeau faianța și m-am gândit să-l folosesc pentru a crea o lună plină din niște planșe vechi de carton, care nu mai puteau fi folosite la clasă și pe care m-am gândit să le transform. Am lipit planșele între ele, le-am colorat după ce mai întâi am modelat din adeziv craterele lunii. A ieșit o lună frumoasă, pe care am așezat-o în holul liceului, alături de un astronaut pe care l-am confecționat din staniol. Am încropit o mică expoziție dedicată săptămânii 4-10 octombrie, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic.”, a declarat Aurica Beciu.

Frumoasele flori uriașe confecționate din hârtie colorată, care dau prospețime holului cancelariei, sunt tot creațiile Auricăi Beciu. Tot ea este și autoarea frumoaselor vitralii ale sălii de la parterul liceului, sală ce găzduiește expoziția de obiecte tradiționale „Din zestrea românilor”.

Daniela Tetiva și Aurica Beciu sunt, dincolo de două profesioniste în domeniul lor, două suflete calde și pline de emoție. Sunt un exemplu elocvent al faptului că în sistemul de învățământ bârlădean mai există oameni ai școlii implicați și dedicați, în afara programului strict, al orarului de zi cu zi. Sunt două exemple de la care elevii celor două licee au ce învăța, pentru că sunt două modele demne de urmat. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version