Primăria Bârlad s-a conformat hotărârii instanței Curții de Apel Iași, în urma procesului dintre Federația „Sanitas” Vaslui și Consiliul Local Bârlad. Forțat de instanță, edilul orașului a inițiat un proiect de hotărâre privind transformarea a opt posturi de asistent medical principal cu Școală Sanitară Postliceală, în asistent medical principal cu studii superioare.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Ședinței de Consiliu Local, programată pentru mâine 31 octombrie.
Sindicatul „Sanitas” a câștigat procesul intentat Consiliului Local Bârlad, instanța dând dreptate sindicaliștilor, avocatul acestora cerând punerea urgentă în aplicare a hotărârii definitive a instanței, în prima ședință de Consiliu Local.
Așadar, mâine, consilierii locali vor trebui să se pronunțe cu privire la transformarea acestor posturi.
Pe lângă transformarea celor opt posturi de asistent medical principal cu studii postliceale, în asistent medical principal cu studii superioare, consilierii vor trebui să se pronunțe și cu privire la transformarea altor trei posturi. Este vorba despre transformarea unui post de asistent medical principal, în asistent medical principal cu studii superioare de scurtă durată, de transformarea postului unui biolog, în biolog specialist, urmare a susținerii și promovării gradului de specialist, și despre transformarea unui post de medic specialist, în medic primar, urmare a obținerii certificatului de medic primar și autorizării de a ocupa această funcție.
În primele luni de mandat, primarul Dumitru Boroș nu a fost de acord cu această transformare a posturilor, drept pentru care cei 8 asistenți medicali licențiați au fost privați de salariile cuvenite, ca absolvenți cu studii superioare.
În al treilea an de mandat, primarul Boroș s-a văzut nevoit, în urma hotărârii instanței, să supună consilierilor votarea proiectului, care ar fi trebuit supus aprobării legislativului local încă din 2016, când asistenții respectivi au absolvit facultatea de profil.
La Spitalul „Elena Beldiman” lucrează la această oră 41 de asistenți medicali principali licențiați. „Continua” preocupare de dezvoltare profesională a cadrelor medicale trebuie recunoscută și recompensată conform legii, chiar dacă salariile majorate ale acestora diminuează într-o oarecare măsură bugetul spitalului.
Legea trebuie respectată chiar și în condițiile în care Spitalul „Beldiman” se confruntă cu o situație financiară foarte grea, cheltuielile cu salariile ajungând la 90% din bugetul instituției. (Mihaela NICULESCU)