Deși este mai săracă, comuna se adaptează la cerințele prezentului. Toate drumurile de piatră se asfaltează, se modernizează o școală și s-au racordat casele fără curent la rețeaua electrică.
Investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru o comună precum Delești, cu șase sate componente (Albești, Delești, Fundătura, Mănăstirea, Răduiești) aflate la mare distanță între ele. Prin urmare autoritățile locale au conceput proiecte pentru asfaltarea drumurilor, reușind să atragă fonduri europene și guvernamentale. Unele drumuri au fost finalizate, iar la altele încă se lucrează. În prezent se asfaltează de zor în zona satului Hârșova.
„Comuna este situată pe două văi, Valea Hârșovei și Valea Stemnicului, trei sate pe o vale și trei pe alta, adică este formată din două jumătăți. În momentul în care am venit la primărie, în 2008, gândul meu a fost să fac legătura între cele două jumătăți printr-un drum pietruit. În 2008 toate drumurile erau din pământ. Am reușit să mă leg de cele două jumătăți cu un drum de piatră, după aceea am început să fac proiecte pentru modernizarea drumurilor comunale. Avem peste 18 kilometri de drumuri comunale. Este o comună destul de greu de gospodărit, având cele două jumătăți de comună. Am început să fac proiecte. Am făcut primul proiect european, în 2010, pentru 4,5 kilometri în cele mai afectate sate din comună, Fundătura și Albești. Apoi am început să fac un alt proiect european să legăm Hârșova cu Fundătura, până la limita cu comuna Laza. Din păcate este foarte greu să facem punctajul necesar pentru a accesa fondurile europene, din cauză că suntem o comună săracă. Punctajul îl fac comunitățile bogate. În criteriile de evaluare se dau punctaje foarte mari pentru comunele care au legătură cu un drum național, cu o gară, cu un aeroport, care au foarte mulți agenți economici. Noi n-avem acces nici la drum național, nici la gară. Așa am pierdut finanțarea la un proiect european. Dar cu acel proiect, fiind deja făcut, am mers imediat pe Programul Național de Dezvolare Locală (PNDL) 2 și a trecut din prima. Apoi am scos lucrarea la licitație. Procedura de licitație este foarte greoaie. Peste tot se pun piedici. Piedici, piedici, piedici. E bine că se pun piedici că să fie totul de calitate, dar se pun și piedici care nu-și au rostul. Până la urmă a câștigat firma Transmir și asfaltează acum pe o lungime de aproape cinci kilometri. Sunt foarte mulțumit de cum lucrează. S-au turnat cele două straturi de asfalt peste piatră, urmează să facă rigolele. Acum satele Hârșova, Fundătura și Mănăstirea formează un fel de coloană vertebrală a comunei, bine pusă la punct”, ne-a declarat Gheorghe Ilieș, primarul comunei Delești.
În comună sunt lucrări care au fost scoase de mai multe ori la licitație, dar nimeni nu le-a vrut din cauză că proiectele au fost făcute în urmă cu câțiva ani, cu costurile și cu salariile din perioada respectivă. Între timp s-au scumpit materialele, salariul minim în construcții a ajuns la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea actuală a lucrărilor este mult mai mare decât se preconizare inițial.
„Avem o lucrare prin GAL pentru asfaltarea, cu circa 700.000 de lei, a 560 de metri de la Fundătura până la Biserica Veche, dar nu s-a înscris nimeni la licitație din cauza sumei foarte mici. E a treia oară când se organizează licitația. În valoarea totală a lucrării nu erau incluse salariile minime de 3.000 de lei, în domeniul construcțiilor. Acum trecând salariile în cheltuieli, a crescut și valoarea manoperei. La fiecare proiect pe care îl avem în derulare s-a făcut actualizarea devizului general și s-a adăugat o sumă pentru plata muncitorilor. Acum drumul de 560 de metri il facem cu 810.000 de lei. Problema e că suma asta adăugată, nu poate fi suportată, sub nicio formă, de primării. Banii ar trebui să vină de la bugetul de stat, prin consiliile județene să sprijine comunele indiferent de culoarea politică a primarului ”, a mai spus edilul.
Autoritățile locale vor ca educația să se facă la standarde înalte conforme cu normele moderne în ceea ce privește mediul de lucru și facilitățile oferite atât elevilor cât și profesorilor. Motiv pentru care se fac reparații capitale la școala din Hârșova. Vor fi șapte săli de clasă, un laborator de informatică, cancelarie și grupuri sanitare. În același imobil va fi și o grădiniță cu grup sanitar separat.
Alimentarea cu apă, în impas
„Singurul proiect pentru aducțiunea de apă, pe care-l avem aici, e din 2007. Proiectul ăsta s-a făcut din birou. Marea greșeală e că fac proiectele din birou și nu vin pe teren. Fac niște puțuri la distanță foarte mare, apa trebuie împinsă din puț într-un bazin pe câțiva kilometri, pompele se ard, apa fiind la 30 de metri adâncime. O lucrare proastă. Proiectantul a decedat. Executantul a decedat și el, firma a dat faliment. Acum a rămas ca noi să facem din bugetul local o expertiză la toată lucrarea, un rest de execuție, o altă firmă să preia execuția și să meargă mai departe. Problema e că nu găsim experți în problema apei, decât în județul Iași. Sunt doi sau trei. Aceștia sunt profesori universitari și sunt cam ocupați. Am luat legătura cu cineva la Iași, a spus că va veni într-o lună – două. Instalația e făcută, oamenii s-au racordat, dar nu poate fi dată în folosință pentru că nu-i luată în primire”, ne-a declarat primarul.
În comună s-a modernizat și s-a extins rețeaua electrică. Mai precis, au fost schimbați stâlpii vechi cu alții noi, au fost schimbate cablurile electrice și a fost schimbat transformatorul.
„Când am venit în 2008 era o zonă a satului Hârșova, lângă pădure, fără energie electrică. Copiii, la școală, aveau calculatoare, apoi se duceau acasă și învățau la lampă. Și am zis că până nu trag curent acolo nu mă las. Îmbunătățirea de rețea m-a ajutat să fac extindere până la casele fără curent electric. Am primit acceptul înainte de a face transformatorul. Acum că s-a făcut extinderea au lumină și tot ce trebuie. Și în Delești s-a extins rețeaua de energie electrică pentru că erau case care nu aveau curent. Sunt mici investiții, dar sunt spre folosul cetățenilor. Atât s-a putut face. In sufletul meu sunt mulțumit pentru cât s-a făcut ”, a mai spus primarul Gheorghe Ilieș
Autoritățile din Delești au reușit să intabuleze toate terenurile de pe domeniul public pentru a intocmi mai repede proiectele de investiții. (Cristian DIMA)