Cele peste 17 hectare de teren, parțial cu clădiri, pe care a funcționat Garnizoana Vaslui își va schimba radical înfățișarea, prin construirea mai multor obiective sociale și realizarea unei grădini botanice, inclusiv cu spații de recreere pentru populație. Lucrările ar urma să înceapă anul viitor, inclusiv la creșa care va fi ridicată cu fonduri de la Uniunea Europeană, autoritățile respectând, astfel, clauzele protocolului încheiat cu Ministerul Apărării Naționale la preluarea spațiului situat în cartierul 13 Decembrie.
Municipalitatea din Vaslui a decis, după îndelungi studii de fezabilitate, destinația celor peste 17 hectare de teren pe care, timp de jumătate de secol, au funcționat mai multe unități militare. Astfel, cea mai mare parte din suprafață, respectiv zece hectare, va avea destinația de spațiu verde, printre obiectivele propuse de primărie fiind inclusiv o grădină botanică. Întocmirea studiului de fezabilitate ar urma să înceapă în primăvara anului viitor.
”Pentru realizarea acestor obiective, am discutat cu specialiști din județele din zona Moldovei cu experiență în domeniu. Noi suntem începători, așa că trebui să învățăm de la alții”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.
Cele zece hectare de grădini și spații verzi de promenadă vor fi amplasate în zona se vest a fostei cazărmi din Vaslui, spre Parcul Copou. Diferența de șapte hectare va fi destinată unui complex de servicii comunitare, în acest sens urmând a fi construite mai multe obiective pe sectorul unde mai există încă fostele clădiri ale garnizoanei. Pe lângă un cămin de bătrâni și un centru social pentru oamenii străzii, se vor construi o cantină socială și un centru de paleație.
”Este foarte necesar acest complex de servicii sociale, indiferent de bunăstarea comunității. Totul trebuie să fie într-un cadru bine organizat, delimitat. Acum, serviciile sociale sunt împrăștiate prin tot orașul. Avem mari probleme cu oamenii străzii, cu bătrânii, cu cei fără venituri. De aceea, trebuie să-i ajutăm, indiferent că este vară sau iarnă”, a mai adăugat edilul Vasile Pavăl.
Tot pe suprafața celor șapte hectare destinate obiectivelor sociale se va construi și o creșă. Clădirea și spațiile de joacă pentru copii se vor desfășura pe un teritoriu de 4.000 de metri pătrați, investiția urmând a fi realizată cu fonduri de la Uniunea Europeană. ”Am semnat contratul cu firma care va realiza proiectul tehnic. I-am predat studiul de fezabilitate, în primul trimestru vom scoate la licitație obiectivul astfel încât, poate din primăvară, vom începe execuția lucrărilor”, a conchis Pavăl. (Ionuț PREDA)