Vasluieni, protejați-vă sănătatea! Chiar dacă sărbătorile de iarnă sunt pe sfârșite, riscul infestării cu Trichinella spiralis nu a trecut. De astăzi până pe 7 ianuarie, se menține programul de permanență al circumscripțiilor sanitare veterinare în care se face examenul trichineloscopic.
Astăzi și luni, programul circumscripțiilor sanitare veterinare va fi între orele 7 și 17, iar în weekend, între 7 și 11. Măsura prelungirii programului a fost luată întrucât în această perioadă a Sărbătorilor se sacrifică mai mulți porci decât în restul anului.
În județul Vaslui, punctele în care se poate efectua examenul trichineloscopic sunt următoarele:
Mun. Vaslui: Circa de Control Alimente din Piața Traian, Circa de Control Alimente din Piața Centrală;
Mun. Bârlad: Circa de Control Alimente din Piața „9 Mai” („Sf. Ilie”), Circa de Control Alimente din Piața Mică
Mun. Huși: Circa de Control Alimente din Piața „Victoriei”;
Orașul Negrești: Circa de Control Alimente din Piața Centrală;
Orașul Murgeni: Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2 (lângă Notariat).
Examenul pentru Trichinella spiralis. se va efectua și de către medicii veterinari de liberă practică din localitățile rurale.
În această perioadă carnea de porc a fost consumată de mai multe persoane, oaspeți la masă sau trimisă la rude din alte județe și chiar în străinătate. Un simplu examen trichineloscopic, pentru care veți achita doar 23,8 lei, veți putea afla dacă puteți consuma în siguranță carnea porcului sacrificat în propria gospodărie, sau achiziționată de la alte persoane.
Verificarea cărnii trebuie făcută și după 7 ianuarie, ori de câte ori consumați carne de porc din alte surse în afara unităților autorizate de comercializare a cărnii. Dacă pesta porcină nu se transmite la om, trichinoza se transmite la om de la animalul contaminat, prin consumul de carne infestată. Larvele de Trichinella spiralis nu sunt distruse prin sărarea, uscarea sau afumarea cărnii.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale si faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. (Mihaela NICULESCU)