Est News

Arthur, roboțelul codrenist care s-a remarcat la „BRD First Tech Challenge România”

de Mihaela NICULESCU

 

Evoluție remarcabilă a membrilor clubului de robotică „Inorog” de la Colegiul Național „Gheorghe  Roșca Codreanu” din Bârlad. Echipa restrânsă care a participat pe 11 ianuarie la meciurile amicale din cadrul Concursului „BRD First Tech Challenge România”, organizat de Asociația „Nație pentru Educație”,  a obținut un onorant loc 5.

La concursul desfășurat la Brăila au participat 18 echipe din zona Moldovei, iar echipa de la „Codreanu” a făcut o impresie foarte bună, mai ales că este pentru prima oară când participă la acest concurs deosebit de ofertant pentru elevi. Competiția promovează un sistem educațional STEM și este, dincolo de un concurs dedicat roboticii, un concurs în care contează inventivitatea, creativitatea și care cultivă respectul față de celălalt.

Codreniștii au participat la meciurile amicale dinaintea etapei zonale de la Iași, programată pentru perioada 6-8 martie, cu robotul Arthur, construit de elevii coordonați de profesorii Cătălin Angheluță și Andrei Iosub, alături de Petrică Clement Chiriac, administratorul unei societăți din Bârlad. Felul în care au evoluat în competiție a atras atenția celei mai bune echipe, cea de la Brăila, care și-a ales drept aliat echipa bârlădenilor, „Inorog”.

„În  fiecare an, concursul <<BRD First Tech Challenge>> are o temă diferită, ce trebuie respectată. Anul acesta, roboțelul a trebuit să construiască pe o platformă turnuri din piese de Lego. Acesta a fost obiectivul principal ce trebuia îndeplinit de roboțel. Treizeci de secunde trebuie să funcționeze autonom și două minute, coordonat de operatori. Cred că ne-am descurcat destul de bine pentru că am lucrat exact ca o echipă.”, a declarat, pentru Est News, Tudor Micu, șeful echipei, pe partea de IT.

„Inorog” își desfășoară activitatea în laboratorul de fizică al liceului, în timpul zilelor de sâmbătă și duminică. Echipa completă a clubului de robotică este formată din 17 elevi, din clasele a VII-a – a IX-a, și din trei voluntari, elevi ai clasei a VI-a.

Pasionații elevi codreniști au putut crea robotul după ce în luna octombrie, anul trecut, au primit kit-ul pentru roboțel, piese mecanice, electronice și o imprimantă 3D, în valoare de 5000 de euro, de la <<BRD First Tech Challenge>>, unde au aplicat pentru acest proiect în iunie 2019. Ingeniosul proiect, inițiat de un grup de firme americane, este deosebit de potrivit pentru tânăra generație de elevi din România, insuflându-i, pe lângă dragoste pentru robotică, și anumite deprinderi și valori morale.

„Un astfel de proiect ar trebui să fie în fiecare școală, pentru că elevii au șansa doar așa să învețe lucruri importante, pe care în școală nu le pot învăța. Robotica, de exemplu, nu se studiază ca disciplină, nu există profesori de robotică. În cadrul acestor cluburi, elevii pasionați pot să se implice foarte mult, evident, sub coordonarea mentorilor. Participarea la competițiile de robotică, gen <<BRD First Tech Challenge>>, le dezvoltă mult perspectiva. Practic, această competiție înseamnă robotică 45%, restul înseamnă implicare și comunicare. Echipa trebuie să prezinte un caiet tehnic în care să se găsească documentele care să reflecte toată  istoria echipei pe un an de concurs. Trebuie să explici cum ai construit echipa, cum ai promovat-o, care a fost impactul, cum ai convins sponsorii să te finanțeze. Odată intrat în concurs, trebuie să participi, conform regulamentului, timp de zece ani la competiții, altfel returnezi banii primiți. Evident că suma nu este în măsură să  acopere toate cheltuielile necesare, de aceea trebuie atrași bani din comunitate. Membrii echipei trebuie să se ocupe și de acest lucru. Echipa, prin mentorii pe care îi are, funcționează pe trei paliere: unul de mecanică și proiectare, unul de IT și altul de PR și comunicare.”, a precizat, pentru Est News, prof. Cătălin Angheluță, coordonatorul clubului de robotică „Inorog”.

Chiar dacă se află la prima lor participare la un asemenea concurs de anvergură, membrii echipei  clubului „Inorog” își vor da toată silința să ajungă tot mai sus, chiar să se califice pentru  etapa națională a concursului și, de ce nu, să o câștige, așa cum a reușit echipa unui club de robotică din Alba Iulia. Conducerea școlii le-a asigurat toate condițiile de pregătire și s-a implicat și în dotarea clubului, achiziționând o a doua imprimantă 3D.

Exit mobile version