de Mihaela NICULESCU
Presată de timpul nemilos, municipalitatea îi îndeamnă pe bârlădenii care nu au fost găsiți acasă de încasatori, sau care din alte motive nu au completat declarația de impunere necesară pentru stabilirea taxei de salubritate, să vină la Primărie pentru a o semna și a prezenta documentele cerute, în copie.
Ieri, pe holurile Primăriei Bârlad era aglomerație. Într-un colț erau încasatori, în altul reprezentanți ai operatorului de salubritate și în mijloc o mare de oameni derutați, nevoiți să stea la coadă. Teoretic, așa cum scrie pe site-ul Primăriei, nu durează mai mult de zece minute să fii luat în evidență, numai că, practic, timpul de așteptare se triplează.
Oamenii invocă o proastă organizare a celor care se ocupă de gestionarea acestei probleme și în mod special acuză Primăria că nu a făcut o campanie de informare încă din ultimele două luni ale anului trecut, când știa că salubritatea orașului va fi preluată de noul operator.
Cu siguranță, în următoarele zile, cozile de pe holul Primăriei vor fi cel puțin la fel de mari, pentru că, pentru mulți bârlădeni, programul încasatorilor nu coincide cu cel al cetățenilor. Singura soluție este să vină la Primărie pentru a completa formularul și a prezenta documentele. Nu mai au mult timp la dispoziție, termenul limită este 29 ianuarie.
Rămâne de văzut dacă toți bârlădenii vor fi luați în evidență până atunci. Cert este că destui nu vor să prezinte actul casei și s-a ajuns la o înțelegere, se pare, aceea de a prezenta doar copiile cărților de identitate și, după caz, copiile certificatelor de naștere ale copiilor. Declarațiile de impunere vor trebui completate nu doar de către proprietari, ci și de către chiriașii din blocurile ANL și cei ai locuințelor sociale.
Întocmirea unei baze de date, necesară Primăriei Bârlad pentru încasarea taxei de salubritate, dă mari bătăi de cap municipalității dar și încasatorilor. Bârlădenii manifestă reticență în privința actelor cerute de Primărie, în special în privința actului de proprietate a locuinței.
Unii bârlădeni nu vor sub nicio forma să prezinte copia actului de proprietate a locuinței, de teamă ca nu cumva să fie folosit în alt scop, și să se trezească fără locuință.
„Eu nu pot să accept așa ceva. Nu dau actul casei nici la Primărie, nici la încasatori. La mine nu mai vine vechiul încasator, ci altă persoană. De unde știu eu că este încasator sau că nu mi folosește actul în scopuri ascunse? Există o lege privind protejarea datelor personale. Chiar și CNP-ul de pe cartea de identitate poate fi folosit de alții. Nu știu, Primăria trebuia să preia datele de la CUP, sau de la asociațiile de proprietari, nu să ne ceară acum astfel de date. Eu nu le dau.”, a precizat pentru Est News un locatar al blocului V8, din Bulevardul Epureanu.
Ca el sunt mulți bârlădeni, așa că rămâne de văzut cum va rezolva Primăria problema bazei de date, în vederea încasării taxei de salubritate. Deși încasatorii au mers atât în blocuri cât și în cartierele de case, un procent important dintre bârlădeni nu a completat nici până acum declarațiile de impunere, iar timpul trece în defavoarea Primăriei și a societății Urbana, noul operator de salubritate.