Crescătorii de animale vasluieni nu au depus niciun proiect pentru achiziționarea de abatoare mobile. Cum linia de finanțare a fost deschisă doar pânâ în luna decembrie 2019, fermierii locali au pierdut o oportunitate de a-și dezvolta afacerile cu fonduri europene nerambursabile.
Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a spus că a avut discuții cu fermierii, însă aceștia nu au depus proiecte pentru că nu dispun de resurse financiare.
”Nu a venit nimeni să depună proiecte. Noi am contactat toți fermierii din județul Vaslui. Unii crescători de animale din zonele Huși și Tăcuta au spus la început că vor întocmi proiecte, însă apoi au renunțat din cauză că nu au o piață pentru desfacerea mărfii. În aceste abatoare se puteau sacrifica ovine, bovine, caprine sau porcine”, a precizat Gigel Crudu.
Luând în calcul efectivele de animale din județul Vaslui, era nevoie de cel puțin 10 abatoare pentru sacrificarea animalelor. În acest mod puteau fi evitați și intermediarii, care cumpără direct animalele de la fermieri la niște prețuri derizorii.
Finanțarea pentru achiziționarea abatoarelor era de la 55.000 de euro până la maxim100.000 de euro. În cazul persoanelor fizice partea de cofinanțare a beneficiarului era de 40%, iar în cazul cooperativelor agricole beneficiarul participa cu o confinanțare de 30% din valoarea totală a proiectului.
Abatoarele mobile sunt dotate cu tot echipamentul necesar pentru a sacrifica animale și doar tebuie conectate la sursele de energie electrică și apă. Abatorul este sub forma unui container care are o lungime de șapte metri și o lățime de patru metri. În cadrul proiectului, beneficiarul putea achiziționa și o rulotă pe care se poate monta abatorul mobil. Rulota are și o cameră de frig, astfel încăt sacrificările de animale să se poată face în orice loc.
(Dănuț CIOBANU)