Dublă lansare de carte, la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” din Bârlad. Sâmbătă, 18 ianuarie, scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu a prezentat publicului din orașul natal cele mai noi cărți ale sale, cu care în luna octombrie, anul trecut, a participat la Târgul de Carte „Gaudeamus”.
Pasionat de istorie, Raimond Petrescu, inginer la bază, a cules timp de ani de zile date de la veterani de război din zona noastră, pe care le-a folosit cu dibăcie în alcătuirea acestei culegeri de povestiri-document. Întâmplările relatate sunt reale, dar numele locurilor și persoanelor sunt fictive întrucât autorul nu le-a cerut în timpul vieții lor consimțământul pentru a fi citate.
Toți militarii de pe front ale căror povești sunt dezvăluite în volumul „O mână de oameni” au în comun același lucru: caracterul eroic, dorința de a-și face datoria și acceptarea cu seninătate a destinului implacabil în fața morții.
Activitatea a fost moderată de Raluca Chiroșcă, bibliotecar în cadrul Bibliotecii „Stroe S. Belloescu”, iar prezentarea volumelor a fost făcută de Ion Dobrin, profesor de limba română la Școala din Măscurei (Pogana).
„Pe scurt, o mână de soldați români de diferite naționalități (armata română fiind una de recruți de pe întreg teritoriul țării) trăiește o experiență traumatizantă pe frontul de est, în perioada 1941 – 1943. Este o perioadă controversată, despre care s-a scris puțin, controversa privind oportunitatea înaintării trupelor române dincolo de Nistru, lăsând loc de interpretări și astăzi. Soldații supraviețuiesc în infern și povestesc ororile războiului, oferind astfel mărturii cutremurătoare despre experiența lor ca ostași români în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este o carte care merită citită și un prilej de reflecție față de ororile războiului.”, a precizat prof. Ion Dobrin.
„Volumul dezvăluie ițele încurcate ale lumii în care trăim, autorul încercând să scoată la suprafață relații internaționale corecte sau dubioase, diverse politici studii economice, mai puțin sau mai mult adevărate, concluzionând cu faptul că la capetele acestor ițe încurcate, până la urmă, se află doar câteva persoane, bănci sau companii. Este o carte curajoasă, care, de asemenea, îndeamnă la meditație”, a mai adăugat prof. Ion Dobrin.
Cele două volume au apărut la Editura „Dacoromână”, iar grafica coperților aparține autorului Florin Raimond Petrescu. (Mihaela NICULESCU)