Est News

Austeritatea extremă a coborât peste județul Vaslui. DGASPC are bani de salarii doar pentru trei luni

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va organiza, astăzi, o ședință de îndată, pentru repartizarea de fonduri în vederea echilibrării bugetelor locale. Din păcate, veștile pe care le primesc UAT-urile nu sunt dintre cele mai bune. Pentru anul 2020, doar municipiile Vaslui și Bârlad au bugetele echilibrare financiar, în timp ce restul UAT-urilor au bugetele pe deficit. Cea mai gravă situație este la DGASPC Vaslui, unde bugetul are un minus de 100 milioane lei, și este posibil să se apeleze la disponibilizări de personal.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că au venit banii repartizați de la Guvernul României, iar pentru transmiterea sumelor în teritoriu trebuie făcuți o serie de pași procedurali. Astfel, repartizarea sumelor de echilibrare pentru fiecare UAT va permite autorităților locale să constituie bugetele comunale, orașănești, municipale și, ulterior, bugetul județului Vaslui.

”Doar Vasluiul și Bârladul au bugetele echilibrate. Restul localităților au bugetele dificitare, inclusiv CJ-ul. Toate instituțiile din subordinea CJ au bugetele pe deficit, iar la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui lipsesc pentru acest an din buget 100 milioane de lei, astfel încât nu sunt asigurate nici măcar salariile și funcționarea. Ca urmare, instituțiile respective trebuie să își gândească bugetele foarte bine, luând măsuri extreme de austeritate. Când spun măsuri de austeritate mă refer la reducerea cheltuielilor și chiar disponibilizări de personal, pentru a putea rezista până la rectificarea din luna august. În prezent, la DGASPC Vaslui salariile sunt asigurate doar pentru trei luni”, a precizat Dumitru Buzatu.

Apel la Guvernul României! 

Sumele care vor fi repartizate în cadrul ședinței de îndată de astăzi vizează echilibrarea bugetelor locale în ceea ce privește acoperirea cheltuielilor de funcționare și plata drepturilor de asistență socială. Pentru capitolul investiții și alte necesități financiare, în prezent, CJ Vaslui nu dispune de sumele necesare.

”Ne vom adresa Guvernului României, pentru a rezolva acestă situație. Nu putem finaliza investițiile începute prin diferite programe de finanțare, ceea ce ar duce la restituirea banilor primiți de autoritățile locale. Spre exemplu, proiectele începute pe PNDL 1 trebuie finalizate până în luna octombrie 2020. În caz contrar, UAT-urile care nu termină investițiile trebuie  să restituie la bugetul statului întreaga sumă primită”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Comparativ cu restul UAT-urilor, CJ Vaslui stă mai bine în ceea ce privește întocmirea bugetului pentru acest an. Acest lucru se datorează excedentului bugetar provenit din anii trecuți. Însă, această rezervă financiară este angajată deja pentru finalizarea unor obiective de investiții și asigurarea cofinanțării la proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă.

Nevoie mare de bani

În cursul anului 2020, DGASPC Vaslui are de finalizat 12 proiecte în valoare de 20 milioane lei, pentru construcția de locuințe protejate. În noile case, vor fi transferate cele 200 de persoane cu dizabilități de la Centrul de Recuperare Huși. Investițiile în locuințele protejate se derulează în Tutova, Murgeni, Pogana, Banca, Găgești, Oltenești etc.

Centrele de zi de la Găgești și Oltenești sunt finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Contractul de finanțare al proiectului din Găgești a fost semnat, valoare totală a investițiilor fiind de 3.544.484 lei.

Investițiile din cadrul proiectului vizează construirea unui număr de trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 beneficiari în fiecare locuința protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități.

Un alt proiect prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se va derula în comuna Oltenești. Valoarea totală a investiției este de 3.599.811 lei. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat, iar execuția lucrărilor se va realiza până la finalul anului 2020.

În județul Vaslui sunt înregistrate 17.000 de persoane cu dizabilități, din care 500 sunt instituționalizate.

 

 

Exit mobile version