de Mihaela NICULESCU
<<Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad se pregătește să primească o vizită importantă>>, declara ieri primarul Dumitru Boroș într-o conferință de presă, referindu-se la echipa de evaluatori ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).
Edilul a făcut această precizare, dorind să aducă în discuție efortul pe care Primăria îl face de patru ani încoace pentru îmbunătățirea condițiilor din Spitalul „Elena Beldiman”. Dumitru Boroș a ținut să menționeze că din bugetul local s-au vărsat pentru investiții la spital 8 milioane de lei, tocmai pentru că, spune acesta, spitalul a constituit o prioritate pentru administrația actuală.
Nu contestăm veridicitatea declarațiilor edilului-șef, numai că a omis să precizeze esențialul: deși suma este mare, nu se vede mare lucru, cu unele mici excepții, în spitalul din Bârlad. Pe lângă achiziționarea tomografului, repararea acoperișului din corpul de spital unde funcționează Neurologia, unele investiții mărunte la fostul sanatoriu TBC, nu se vede mare lucru.
Toate investițiile pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare nu sunt de anvergură, deși s-au alocat sume importante, cu care, spune Dumitru Boroș, ar fi reparat 80 de străzi. Edilul declară că municipalitatea a făcut acest efort pentru a salva spitalul de la retrogradare. Nimic nu este sigur în acest sens, însă. Mai eficient ar fi fost ca în loc de cârpeli, să se preocupe de construirea unui nou corp de spital pentru cele trei secții care nu întrunesc condițiile de funcționare și pentru care DSP a stabilit un plan de conformare.
Realitatea este că acest obiectiv important, descris în amănunt de primar, cu mult patos, în urmă cu ceva vreme, este unul foarte îndepărtat. Deocamdată, spitalul, așa cum se prezintă acum, va fi descoperit cu multe neconformități de către evaluatorii care vor veni pentru acreditarea unității sanitare bârlădene. Vom vedea atunci cât de eficient au fost direcționați cei opt milioane de lei din banii bârlădenilor.