Primarul Bârladului încearcă să se disculpe în fața bârlădenilor nemulțumiți de activitatea de salubritate desfășurată de SC Urbana.
În ultima conferință de presă, Dumitru Boroș a ținut să menționeze că responsabilitatea cea mai mare în privința gestionării serviciului de salubritate în Bârlad dar și în județ o are Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară a Județului Vaslui (ADIV), Consiliul Județean fiind cel care a semnat, ca reprezentant al ADIV, contractul cu SC Urbana Bistrița. Edilul-șef a precizat însă că și Primăria Bârlad are un rol în monitorizarea activității de salubrizare, încercând voalat să minimalizeze importanța municipalității în activitatea de salubrizare a orașului, în condițiile în care legea serviciului de salubrizare responsabilizează foarte mult autoritatea locală.
Întrebat cine se face vinovat de grămezile de gunoaie care tronează lângă majoritatea punctelor gospodărești, primarul Boroș a dat vina ba pe Urbana, ba pe cetățeni. A declarat că noul operator a început să remedieze unele deficiențe, dar a precizat că dacă angajații acestuia nu vor fi serioși în continuare, în urma vizitelor de lucru ale reprezentanților Primăriei la punctele gospodărești, odată depistate nereguli majore, vor fi încheiate documente care vor fi trimise la Vaslui în vederea rezilierii contractului cu Urbana.
Dumitru Boroș a adus în discuție și societatea care s-a ocupat până la 1 Ianuarie de activitatea de salubrizare în Bârlad, mărturisind că era mai eficientă decât actualul operator, întrucât ridica gunoiul de două și trei ori pe zi dacă era cazul. Acest lucru nu se întamplă acum, întrucât Urbana golește containerele cu gunoi menajer o singură dată pe zi, iar pe cele cu deșeuri reciclabile, de trei ori pe săptămână, conform caietului de sarcini.
Primarul consideră că este nevoie de o suplimentare a numărului containerelor, dar și de o revizuire a atitudinii agenților economici, care aruncă, de regulă, ambalaje din carton voluminoase în containerele pentru hârtie, umplând întregul recipient.
Acuzând ba Urbana, ba bârlădenii, primarul a explicat jurnaliștilor că efortul financiar al UAT Bârlad este unul considerabil, o dată pentru că plătește depozitarea unor cantități mari de gunoi menajer și apoi pentru că este penalizată financiar întrucât la nivel de oraș nu este atinsă ținta stabilită pentru colectarea deșeurilor reciclabile.
La această oră, taxa de salubritate este de 11,45 lei/persoană/pe lună, valoare care ar putea scădea în viitorul apropiat, doar dacă bârlădenii vor înțelege să depoziteze gunoiul după ce, în prealabil, l-au selectat. Aici intervine rolul Primăriei, care trebuie să informeze populația cât mai bine despre modalitatea europeană de depozitare a deșeurilor. Cum civilizația în lume nu s-a impus decât prin metode coercitive, municipalitatea ar trebui să sancționeze abaterile prin intermediul Poliției Locale. (Mihaela NICULESCU)