de Dănuț CIOBANU
Prognozele oficiale pentru piața muncii din județul Vaslui sunt din cele mai sumbre. În următorii trei ani, județul nostru va avea cea mai mare rată a șomajului din Moldova și din România. Astfel, în anul 2023, Vasluiul va avea o rată a șomajului de 7,6%, fiind urmat de județele Dolj – 6,3%, Buzău – 6,4% și Teleorman – 6,8%. În timp Vasluiul este în topul național la rata șomajului, economia locală are un minus de circa 25.000 de muncitori calificați.
Județul Vaslui va deveni în următorii ani liderul național de necontestat, în ceea ce privește rata șomajului înregistrată la nivelul populației active. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul 2023, județul Vaslui va avea o rată a șomajului de 7,6%. În aceeași perioadă, situația privind rata șomajului din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 4,6%, Botoșani – 2,5%, Iași – 2,2%, Neamț – 3,8%, Suceava – 4,4%.
Conform principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2023, Vasluiul va avea cea mai mare rată a șomajului din România, fiind urmat la distanță de județele Dolj – 6,3%, Buzău – 6,4% și Teleorman – 6,8%.
La data de 31 decembrie 2019, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui erau înregistrați în total 10.024 de șomeri. Rata șomajului înregistrată la finalul anului trecut a fost de 7,44%, în rândul femeilor fiind înregistrată o rată a șomajului de 6,33%.
”Din numărul total de șomeri existenți în evidențele instituției noastre, 1,166 șomeri încasează indemnizație de șomaj, în timp ce 8.858 de șomeri sunt neindemnizați”, a spus Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.
Criză de muncitori
Județul Vaslui se menține în topul național în ceea ce privește rata șomajului, pe fundul unei crize a forței de muncă la nivel local. La această dată, economia județului Vaslui are un minus de circa 25.000 de muncitori calificați, iar consecințele lipsei de muncitori sunt dintre cele mai grave.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a precizat că una din soluțiile depășirii crizei de muncitori calificați și policalificați o reprezintă cursurile de recalificare. În ultimii ani, CCIA Vaslui a atras proiecte în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, fiind deschise cursuri de calificare și polificare, pregătire a managerilor de firme, întocmirea de planuri de afaceri pentru noile firme.
„Dacă luăm în calcul lipsa forței de muncă calificată din județul Vaslui dar și din România, cursurile de pregătire profesională sunt foarte importante și, în acest sens, trebuie discutat obligatoriu cu firmele vasluiene. Operatorii economici știu cel mai bine de ce forță de muncă calificată este nevoie pe piața muncii”, a spus Ionel Constantin.
Dacă în județul Vaslui avem un minus de circa 25.000 de muncitori calificați, la nivel național deficitul de forță de muncă este de 1,5 milioane persoane.
„Când întrebi politicienii despre lipsa forței de muncă îți spun că înseamnă mai nimic. Dar nu ăsta e adevărul, încearcă să-l ascundă sub preș, indiferent de ce culoare politică ar avea. Dar când întrebi firmele, operatorii economici de la nivelul județului Vaslui, din Huși, Bârlad, Vaslui sau din comune, îți dai seama de lipsa majoră de oameni calificați la nivelul județului”, a mai spus Ionel Constantin.