Patru noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate în zona de sud-est a județului nostru, mai precis pe un fond de vânătoare privat din Cârja, după ce s-a făcut analiza de laborator a unor probe de la animalele care prezentau semne clinice de boală. Autoritățile au impus noi restricții în zonă, așa cum au făcut și zilele trecute, atunci când a fost depistat un nou caz de boală în Popeni, comuna Zorleni.
Pesta porcină continuă să creeze probleme în județul nostru, în special în partea de sud a teritoriului, unde numărul de cazuri de boală crește îngrijorător. Ultimele patru cazuri sunt la vânat, mai precis la patru porci mistreți de pe Fondul de Vânătoare nr. 37 Cârja, acolo unde, în trecutul apropiat, au mai fost confirmate opt situații de infectare cu virusul pestei porcine africane. În consecință, autoritățile au luat o serie de măsuri care se impun în astfel de situații, precum punerea sub supraveghere a zonei afectate si instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală și organizarea de vânători la pândă pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectată. Vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat. Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie examinați de un medic veterinar oficial și să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. Recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate.
Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.
Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porcii mistreți morți sau bolnavi.
Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe, dacă situația o impune, în vederea examinării de laborator.
Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă, înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului, cum ar inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă etc, sau dacă după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne, și anume splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.
Precizăm că în cazul confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare.
”Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului, face un apel către Direcția Silvică, A.J.V.P.S. și asociațiile de vânători, către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale”, susțin reprezentanții Prefecturii Vaslui.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800.826.787, iar adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro. La D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor. Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor.Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană. (Ionuț PREDA)