de Mihaela NICULESCU
O călătorie în fascinanta lume a dulciurilor din perioada interbelică și cea comunistă din România. Aceasta este propunerea pe care Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, reprezentat de muzeografa Alina Butnaru, o face bârlădenilor prin intermediul expoziției „Tărâmul dulciurilor”, expoziție vernisată sâmbăta trecuta.
„Îmi place să cred că această expoziție va fi pe gustul celor care vor alege să o viziteze. Cei tineri vor afla cum erau ambalate dulciurile pe
Prin intermediul exponatelor sale, strânse cu grijă și pasiune în urmă cu 30-40 de ani, frații Dumitru au reușit să contureze istoria producătorilor de dulciuri din România, din perioada 1900 – 1980. În perioada interbelică, se produceau în special ciocolata și bomboane de ciocolată. În România, existau atât fabrici românești precum fabricile Zamfirescu, Anghelescu, „Regina Maria”, Hess (cel mai important producător transilvănean de ciocolată din perioada interbelică), dar și producători străini care aveau fabrici la noi: Suchard (fabrică elvețiană care producea bomboane și cutii de bomboane, separat), sau Stollwerck, aparținând unor frați germani care au investit la Brașov într-o fabrică de ciocolată.
După război, unele fabrici au supraviețuit sau s-au transformat, iar în perioada comunistă au fost naționalizate, unindu-se câte trei sau patru într-una singură. Kandia (Timișoara), Excelent (București) și Cibo (Brașov) erau fabricile românești care produceau dulciuri de tot felul în perioada comunistă.
În ciuda regimului politic, românii aveau dulciuri de calitate, în special până în 1980. Acum, singurul producător care a rezistat este „Excelent”, în rest românii consumă dulciuri de import, în mare parte produse ieftine, de o calitate inferioară celor din perioada comunistă și net inferioară celor din perioada interbelică.
Societatea este acum bazată pe consum și mai puțin pe calitate. Produsele de calitate sunt rare și prea scumpe pentru buzunarul românului de rând. Cât privește ambalajele, calitatea și designul acestora nu mai au strălucirea de altădată. Cu excepția produselor din categoria „lux”, ambalajele sunt neatractive iar materialele din care sunt făcute sunt de duzine.
Pentru a face o comparație între ce avem acum și ce era cândva, puteți vizita expoziția deschisă în urmă cu doua zile la Muzeul „Vasile Pârvan”. O expoziție care vă va trezi memoria afectiva și curiozitatea, dar și un prilej de a vă informa despre istoria dulciurilor produse în România, în ultimul secol.