Est News

Asistenții medicali comunitari din județul Vaslui, puși de primari să măture prin primării

de Dănuț CIOBANU 

Asistența medicală comunitară de la nivelul județului Vaslui este departe de atingerea unor standarde de performanță. În loc să se ocupe de sănătatea populației, unii asistenți medicali comunitari sunt puși de primari să presteze tot felul de activități. Deși sunt angajații primăriei, asistenții comunitari sunt plătiți din bugetul Ministerului Sănătății. La această dată, în județul Vaslui sunt 69 de asistenți medicali comunitari, iar 23 de UAT-uri nu beneficiază de serviciile unui asistent comunitar. 

Ieri, în cadrul Ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Social, Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a prezentat situația din județ. Conform reglementărilor legale în vigoare, asistența medicală comunitară cuprinde ansamblul de activități și servicii de sănătate care se acordă în sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunității, pentru soluționarea problemelor medico-sociale ale individului. În realitate, în unele comunități situația din teren este cu totul alta.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că a făcut mai multe vizite în mediul rural, iar asistenții medicali comunitari se ocupă de alte treburi decât de îngrijirea sănătății populației. Mai exact, în unele UAT-uri cum ar fi Pușcași sau Ivănești, primarii pun asistemții medicali la diferite munci.

”Am fost în teritoriu, iar în unele comune asistenții medicali comunitari sunt puși de primari să măture prin primării. Acești asistenți sunt persoane cu o anumită pregătire medicală și ar trebui să se ocupe de sănătatea cetățenilor”, a spus Ioan Stamate.

Mihaela Vlada a răspuns că există cazuri în care primarii deleagă și alte atribuții asistenților comunitari.

”Am avut discuții cu primarii, pentru a lăsa asistenții medicali comunitare să se ocupe de sarcinile care le revin. Asistenții sunt angajații primăriilor, dar salariul le este plătit de la bugetul Ministerului Sănătății. Fișa postului în ceea ce privește serviciile pe care le au de prestat este stabilită de Ministerul Sănătății”, a explicat Mihaela Vlada.

Printre atribuțiile specifice asistentului medical comunitar se numără realizarea catagrafiei populației din colectivitatea locală din punctul de vedere al determinanților stării de sănătate; identifică persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie; semnalează medicului de familie persoanele vulnerabile din punct de vedere medical și social care necesită acces la servicii de sănătate preventive sau curative.

Vasluiul are 69 de asistenți comunitari

La nivelul județului Vaslui, programul de asistență medicală comunitară a debutat în anul 2004 prin angajarea unui număr de 10 asistenți medicali comunitari în cadrul programului național de sănătate a femeii și copilului și 15 mediatori sanitari, formați în cadrul unui proiect PHARE implementat de DSP Vaslui, care au fost preluați în rețeaua Ministerului Sănătății.

Pe parcursul anilor următori, programul a înregistrat o dezvoltare continuă, astfel că în anul 2019, numărul de posturi aferente personalului din asistența medicală comunitară existente la nivelul județului Vaslui a ajuns la  69 posturi de asistent medical comunitar și 22 posturi de mediator sanitar.

”Din numărul total de posturi de asistent medical comunitar, un număr de 63 posturi sunt finanțate integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătătii, 2 posturi sunt finanțate integral din bugetele locale (comuna Laza și comuna Bogdănița) și 4 posturi sunt finanțate în cadrul unui proiect pe fonduri europene implementat în Murgeni, Ivănești, Solești și Vinderei. Zona urbană este acoperită integral cu servicii medicale comunitare, iar mediul rural are un grad de acoperire de aproximativ 70%. Un număr de 23 comunități nu beneficiază în prezent de serviciile unui asistent medical comunitar”, a precizat Mihaela Vlada.

În prezent, necesarul de posturi de suplimentat la nivelul județului Vaslui este de 31, respectiv: 26 posturi de asistenți medicali comunitari, și 5 posturi de mediatori sanitari. Un asistent medical comunitar este repartizat la 500 de persoane asistate, iar un mediator sanitar la 700 persoane consiliate.

 

Exit mobile version