Est News

Cadrele medicale care efectuează transfuzii la spitalul din Bârlad vor fi instruite pe banii instituției

de Mihaela NICULESCU

Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad trimite la cursuri de hemovigilență 104 angajați, asistenți medicali și medici din secțiile ATI, Neonatologie și cele două secții de Pediatrie ale unitatății sanitare.

Se pare că vigilența reprezentanților spitalului din Bârlad, care a determinat inițierea demersului pentru efectuarea cursului de hemovigilență, a crescut odată cu apropierea vizitei evaluatorilor ce vor analiza activitatea unității în vederea acreditării. Astfel, spitalul va cheltui aproximativ 17.000 de lei pentru plata acestor cursuri predate de un formator acreditat în domeniul medicinei transfuzionale.

„Unitatea noastră a inițiat un demers pentru efectuarea unui curs de hemovigilență prin Școala Naționala de Sănătate Publică,

Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS ) București. Obiectul protocolului îl reprezintă colaborarea dintre cele două părți privind desfășurarea pregătirii teoretice la programele de formare continuă în domeniul medicinei transfuzionale, pentru medici și asistenți medicali. Cursul de <<Hemovigilență>>, organizat de către SNSPMPDSB, va fi coordonat de doamna doctor Lavinia Gabriela Scripcaru, formator acreditat în domeniul medicină transfuzională și lector al programelor sus-menționate. Astfel, în perioada 21-23.02.2020, va fi programat cursul pentru 31 de asistenți medicali, iar între 13-15 martie și 27-29 martie, cursuri pentru 73 de medici prescriptori. Toți asistenții care efectuează transfuzii de sânge trebuie să susțină acest curs. Marea majoritate a asistenților medicali din ATI au acest curs, iar anul acesta i-am adăugat pe cei nou-angajați din ATI, Neonatologie și cele două secții de Pediatrie. Menționăm că pentru siguranța pacientului transfuziile se efectuează doar în secțiile ATI, Neonatologie, Pediatrie I și Pediatrie II.”, a declarat, pentru Est News, medicul Angelica Gramaticu, purtător de cuvânt al Spitalului „Elena Beldiman”.

Aceasta a mai precizat că spitalul va fi cel care va suporta costurile cursului, din bugetul alocat formării profesionale. Cursul va fi efectuat la sediul spitalului. Conducerea de la „Beldiman” a mai precizat prin purtătorul de cuvânt că valabilitatea acestui curs nu este stipulată în nici o reglementare legislativă.

Activitatea transfuzionlă și de hemovigilență este autorizată la Spitalul „Beldiman” prin ordinul Ministrului Sănătății nr. 607/2013. Anual, Direcția de Sănătate Publică Vaslui evaluează activitatea de hemovigilență prin intermediul unor chestionare, prin care personalul medical este întrebat dacă a urmat cursuri de hemovigilență în ultimii doi ani (în cazul asistentelor) și în ultimii cinci ani (în cazul medicilor). Invariabil, răspunsul a fost „nu”, pentru că la Spitalul „Elena Beldiman” cursul de hemovigilență nu a mai fost organizat de foarte mult timp. O parte din personalul medical de la ATI a făcut aceste cursuri cu ani în urmă, dar multe cadre medicale nu a beneficiat de astfel de pregătire.

Ziarul Est News a sesizat în urmă cu câteva luni această deficiență și, în cele din urmă, în luna decembrie 2019, au fost începute demersurile pentru încheierea unui protocol cu SNSPMPDSB.

Conform Codului Muncii, cursanții, medici și asistenți medicali pentru care cursurile sunt plătite de spital, vor trebui să participe la cursuri în afara programului, respectiv în zilele libere, sau în zile în care se află în concediu de odihnă. Rămâne de văzut cum vor reuși 31 de asistenți medicali și 73 de medici, în două serii, să participe la cursuri fără a afecta desfășurarea activității în secții.

Exit mobile version