Home » Social » Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU

Viața merită trăită fără griji inutile, care să-ți intoxice mintea și corpul. Aceasta este concluzia la care a ajuns bârlădeanul Sergiu Strat, care, din 2014, călătorește prin lume ghidat de îndemnul „Carpe diem!”.

În urmă cu 6 ani, când avea 30 de ani, Sergiu Strat, un bârlădean care lucrează la distanță, acordând consultanță IT online pentru diverse firme, a realizat că timpul este cel mai important în viață și, pentru că nu poate fi oprit, fiecare secundă trebuie trăită la maximum.

Călătoriile i-au adus tânărului bârlădean satisfacția dorită și a observat că este mult mai ieftin să trăiești departe de casă, decât în România. În plus, călătoriile în lumea largă l-au ajutat să se regăsească, să se cunoască mai bine și, în cele din urmă, să se dezvolte personal.

„Am experimentat până la 30 de ani viața obișnuită, normală, cum o numesc cei mai mulți români, și am constatat că este una toxică. E adevărat că mi-a luat ceva timp să mă conving că încărcătura negativă venea tocmai din acest stil de viață. Când amesteci relațiile cu goana după bani, cu dorința de înavuțire, cu lupta de a-ți construi o carieră, cu sacrificii pentru a obține o poziție socială cât mai înaltă, de fapt, nu faci nimic foarte bine. O zi are 24 de ore, în care trebuie să ai grijă de cei apropiați, să-ți administrezi resursele, să-ți întreții casa, mașina, relațiile, toate îți iau o groază de timp. Consumi inutil timpul, când, de fapt, trebuie să-l folosești mai mult pentru tine, pentru sufletul, mintea și dezvoltarea ta. Oamenii uită de ei și devin niște mașini care robotesc zilnic pentru a face lucruri mărețe, cred ei, dar mărunte în realitate. Uită să se iubească mai mult pe ei înșiși și trudesc pentru a agonisi cât mai mult, pentru a pune pe masă și în cămară cât mai mult, ca să aibă surplus. Omul sfințește locul, dar omul schimbă locul prin ceea ce acumulează și administrează. Dacă poate să schimbe locul, îi va fi mai ușor să renunțe la surplus. Totul e să vrea. Din propria experiență, viața ca turist e mai ieftină și mai ofertantă pentru mine, ca persoană. Numai că, pentru a călători ieftin, trebuie să fii în regulă cu ideea că dacă ai puțin, e tot ce ai nevoie.”, a mărturisit pentru Est News Sergiu Strat.

 

IT-istul bârlădean, care declara anul trecut, tot pentru Est News, că lucrează doar o zi pe lună pentru că îi este de ajuns cât câștigă așa, s-a întors recent dintr-o nouă serie de călătorii. Timp de 90 de zile, a locuit în șapte țări europene: Suedia, Anglia, Belgia, Franța, Spania, Elveția și Germania.

Alegerile europarlamentare l-au prins în Anglia, dar, din cauza cozilor,  a hotărât să plece în Belgia pentru a putea vota. S-a întors în țară pentru că îi expirase pașaportul. Nu va zăbovi mult, ci va porni din nou la drum, întorcându-se la stilul de viață pe care și l-a asumat și pe care îl recomandă tuturor celor s-au săturat de rutină și de irosit timpul fără câștig personal.

„Pentru a trăi decent ca turist în lume, eu am nevoie de 1.000 de euro lunar. Sunt bani suficienți, dacă ești informat în

privința ofertelor. În primul rând, călătoresc cu până în 50 de euro în orice țară. În fiecare țară găsești hosteluri cu prețuri mici și condiții bune, cu toate utilitățile. Nici mâncarea nu mă costă mai mult de 15 euro pe zi, chiar dacă sunt la Paris. Mă pot încadra în această sumă. Evident că pot cheltui 1.000 de euro pe zi, dacă aleg să mă cazez la un hotel de cinci stele și să mănânc la restaurante de lux, dar nu acesta este scopul meu, ci acela de a călători pentru confortul meu interior.”, a mai adăugat Sergiu Strat.

„Să călătorești, presupune anumite renunțări, dar satisfacțiile sunt peste așteptări.”

Bârlădeanul, pentru care călătoria a devenit un mod de viață, recunoaște că a locui în străinătate cu un buget mic este o lecție de supraviețuire, un test de rezistență, de autocontrol și autocunoaștere. Consideră că este esențial să știi cum să-ți controlezi foamea, setea, dar și impulsul de a cheltui,  fără a-ți supune organismul unor privațiuni. Atât timp cât știi cum să gestionezi eficient un buget, poți trăi onorabil în orice loc din lume.

„Să călătorești, presupune anumite renunțări, dar satisfacțiile sunt peste așteptări. Acest mod de viață poate părea bizar pentru unii, dar mărturisesc că mie mi-a oferit posibilitatea de autocunoaștere și ocazia de a mă redescoperi, trăind sentimente și stări ce nu pot fi cuantificate în bani. Bunăoară, mă aflam în Barcelona, în timpul unui festival important. În centrul orașului, printre blocuri, erau grupuri de bărbați care băteau la tobe și femei care dansau. Atâta poftă de viață emanau acei oameni, încât mi-a venit să plâng. Aveam nevoie, probabil, de acel moment. Aveam nevoie de bucurie. Oamenii au nevoie de astfel de trăiri, care nu pot fi suplinite de nicio avere. Experimentarea acestor trăiri este scopul principal al călătoriilor mele.”, a spus tânărul IT-ist hoinar.

Bârlădeanul, pentru care „acasă” poate fi oriunde în lume, îi sfătuiește pe cei care vor să trăiască experiența sa, să se informeze înainte de a porni într-o astfel de călătorie cu bani puțini. Avionul este singura opțiune în unele cazuri, de aceea biletele trebuie cumpărate din timp, după o informare prealabilă. În țările cu infrastructură rutieră dezvoltată, este de preferat autocarul și nu avionul, pentru că este mai rentabil. În plus, sunt autocare foarte bine dotate, care au prize pentru încărcat telefonul sau laptop-ul, au toaletă. În privința cazării, Sergiu Strat spune că el optează de regulă pentru hosteluri, unde interacționează cu oameni mult mai sociabili, în comparație cu cei care se cazează la hoteluri și care sunt mai rezervați.

Bârlădeanul căruia îi place să fie călător în lume spune că există soluții prin care îți poți prelungi călătoria.

„Există un truc, o posibilitate pe care o puteți fructifica pentru a sta mai mult în țara pe care vreți să o vizitați. Mie, personal, mi-a plăcut foarte mult Germania. Am luat legătura pe rețelele sociale cu prietenii mei și am putut să locuiesc la ei pentru o vreme. Faptul că îi am

ca prieteni, inclusiv pe Facebook, cred că depinde și de mine, de felul meu de a fi, dar depinde în egală măsură și de ei, pentru că ei sunt cei care m-au abordat. Românii stabiliți în afară au nevoie de reconectare, le face bine, se bucură să se întâlnească și să vorbească cu prietenii care vin din țară. Am locuit la un prieten din Germania, un foarte bun „colorizator”, pe care l-am apreciat foarte mult pe FB. A fost interesant să mă întâlnesc și să locuiesc la el. Cu toții avem prieteni, cunoștințe, mai ales în Europa. Putem să ne folosim de aceste legături pentru a ne întâlni, a socializa și a petrece un timp de calitate alături de ei. Oricând, le place să le vorbești de România, acolo unde le-au rămas părinții, familia, rădăcinile. Le place să vorbească românește, așa că întâlnirea cu alți români este benefică pentru toți. Sunt mulți români în Italia, în Spania, în Anglia, în Franța, așa că o călătorie se poate prelungi dacă apelați la prietenii voștri.”, a mai explicat Sergiu Strat.

Ultimele călătorii i-au oferit noi experiențe, ocazia de a cunoaște oameni și locuri noi, de a de bucura de trăiri unice. Elveția i s-a părut cea mai scumpă, iar Spania, țara cu oamenii cei mai plini de viață. În Anglia a descoperit că viața e mult mai frumoasă în orașele mici decât la Londra și a rămas impresionat de comunitatea românilor din Marea Britanie, care nu și-au uitat tradițiile și care l-au întâmpinat cu bucate românești. În Suedia, oamenii i s-au părut foarte eleganți, iar suedezele deosebit de frumoase. Serviciile hosteliere sunt foarte bine puse la punct țara scandinavă, utilizând soluții ingenioase, ca în cazul hostelului amenajat într-o ambarcațiune reconstituită.

Sunt doar câteva impresii din miile pe care le-a strâns în cei șase ani de când călătorește prin lume, pe aproape toate continentele. Deși pare un mod de viață puțin comod, Sergiu Strat spune că aceasta este o cale prin care omul își poate cunoaște și depăși limitele și prin care poate afla lucruri noi despre sine.

IT-istul bârlădean are și o recomandare pentru cei care ar vrea să călătorească în lume, așa cum o face el.

„Considerați că aveți toți banii din lume și timpul necesar. Faceți-vă un plan, o simulare de călătorie, pas cu pas, acolo unde v-ați dori să ajungeți. Dacă nu reușiți să puneți la punct teoretic acest plan, în amănunțime, nici nu o să reușiți să plecați. În nici un caz cu bani puțini.”, a spus în încheiere Sergiu Strat.

About admin

%d blogeri au apreciat: