Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să prevină răspândirea infecțiilor respiratorii acute prin restricționarea accesului vizitatorilor în spital.
De două săptămâni, Spitalul „Elena Beldiman” a redus numărul orelor de vizită la două pe zi, inițial, iar de câteva zile, programul de vizită este cuprins doar între orele 15 și 16. De multe ori, pacienții sunt rugați să coboare pentru a se întâlni cu aparținătorii, limitându-se și mai mult accesul aparținătorilor în saloane.
În secțiile Neonatologie, Obstetrică – Ginecologie, ATI și Oncologie este interzis accesul oricărui vizitator. În celelalte secții, pot merge doar câte 1-2 vizitatori pentru maximum 15 minute.
De asemenea, conform informațiilor furnizate de spital, este interzis accesul vizitatorilor care prezintă simptomatologie respiratorie. Întrebarea este cine și cum face triajul acestor vizitatori?
Ca recomandări cu caracter general, vizitatorii ar trebui să își dezinfecteze mâinile la intrarea și ieșirea din secție, folosind un dezinfectant pus la dispoziție într-un dispenser de perete. Deși nu este o condiție obligatorie, în spital, la intrarea în secții, există, montate pe perete, dispensere cu soluții dezinfectante, ce ar trebui folosite de cei care intră sau ies din secții. Cu toate acestea, puțini sunt cei care își dezinfectează mâinile la intrare sau ieșire.
Tot ca o recomandare cu caracter general a DSP, este și utilizarea echipamentelor de protecție (mască, halat, papuci de unică folosință). Reprezentanții spitalului impun vizitatorilor utilizarea papucilor de unică folosință, pentru a intra în secții. Din păcate, această măsură nu este eficientă, atâta vreme cât pacienții internați, dar și personalul medical intră și ies cu aceeași încălțăminte, la fel ca și personalul de conducere, care, după ce tranzitează curtea, între cele două pavilioane, ajunge în secție fără a purta papuci de unică folosință. (Mihaela NICULESCU)