Est News

Campania de informare „Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!” a ajuns în județul Vaslui

Dr. Laura Huiban, gastroenterolog: ” O categorie importantă de pacienți diagnosticați cu Hepatita C este cea aflată deja în stadii avansate de ciroză hepatică!”

Campania de informare a populației asupra cauzelor, efectelor și tratării Hepatitei C a continuat ieri cu emisiunea dedicată județului Vaslui, găzduită în direct de postul regional de televiziune Tele M și intitulată „Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”. Invitații moderatorului Florina Stângaciu au fost Dr. Laura Huiban, medic primar gastroenterolog la Spitalul Sf. Spiridon Iași, Dr. Adrian Grom, medic de familie în județul Vaslui, precum și chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre ambasadorii campaniei de informare regională. Sportivul Cătălin Moroșanu, de asemenea ambasador al campaniei, a transmis și el un mesaj publicului.

Circuitul pacientului cu hepatita C începe la medicul de familie. Acesta este, practic, prima linie de luptă împotriva bolii, punctul de inițiere a testării și tratamentului.
Dr. Adrian Grom, medic de familie, a făcut precizări, în direct: „Primul pas firesc este prezentarea la medic, dacă apar acele simptome, chiar dacă sunt ușoare, este bine să verificăm dacă nu cumva există ceva ascuns în spatele lor. Primul pas este uneori și cel mai important, pentru că acum avem metodele cu care putem depista virusul. A fost introdusă, inclusiv la medicul de familie, depistarea gratuită pentru Hepatita C. În Vaslui, numărul de consultații la medicul de familie crește. Depinde și de pacient dacă-și dorește să se vindece sau nu, ori să afle dacă este infectat. Vasluiul nu este centru prescriptor pentru tratament, iar pacienții sunt direcționați către specialiștii de la Iași, nu avem altă soluție, deocamdată.”

Medicii de boli infecțioase sau gastroenterologi sunt cei care practic recomandă și aplică tratamentul către pacient și care, de asemenea, țin pacientul sub o supraveghere strictă.
Dr. Laura Huiban, medic primar gastroenterolog: „Pentru a înțelege gravitatea acestei probleme, ar trebui să știm că Hepatita virală C este o afecțiune asimptomatică, inițial silențioasă, dar cu efecte extrem de grave pe termen lung asupra pacientului. Cei mai mulți pacienți se adresează către spital cu simptome specifice, cum ar fi astenia fizică, dureri osoase, dureri articulare, musculare, un sindrom depresiv. Din păcate, o categorie importantă de pacienți cu Hepatita C este cea aflată deja în stadii avansate de boală hepatică cronică, adică de ciroză hepatică. Singurul mod în care putem depista hepatita virală cronică rămâne screening-ul. Putem depista precoce, trata precoce și astfel putem preveni leziunile care pot să apară pe termen lung, secundare cirozei hepatice. Dacă ne referim la țara noastră, aproximativ 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul C, ceea ce clasează România pe primul loc între țările europene. Moldova este considerată de specialiști zona cu cea mai crescută prevalență. Este nevoie de campanii prin care oamenii să fie informați cu privire la principalele metode de transmitere a infecției virale C. Testarea si tratamentul pentru virusul de tip C sunt gratuite!”

Campania de informare a populației este susținută și de persoane publice, pentru ca mesajul să fie cât mai bine înțeles. Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre ambasadorii campaniei „Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”, a fost în direct la Tele M:
„M-am alăturat acestei campanii datorită faptului că oamenii au nevoie de informații. După prima parte a campaniei, foarte mulți oameni mă întreabă despre cum să se testeze, despre cum să ajungă la centrele de testare. Este foarte simplu. Nu neapărat aici, în Moldova, sau în Vaslui, ci oriunde în țară, oamenii trebuie să înțeleagă un lucru: Hepatita C este tratabilă. Cu cât o depistăm mai repede, cu atât o putem trata mai repede. Așa că singura rugăminte a mea la voi este să vă faceți curaj și să nu vă speriați. Cel puțin de două ori pe an, eu îmi fac toate testele de sânge. Este foarte important să te păstrezi sănătos, cred că este de datoria noastră să prevenim. Această campanie a început din nevoia noastră de a ne trata. Este o campanie care vrea să informeze populația, care vrea ca această informație să ajungă în casele românilor pentru ca ei să ia decizia de a se duce singuri la centrele de testare, pentru că acolo îi așteaptă cineva. Acest virus este unul ascuns. El nu dă niciun semn. Sfatul meu pentru oameni este să meargă să-și faă analizele periodic.”

Campaniei regionale de informare i s-a alăturat și sportivul Cătălin Moroșanu, originar chiar din Moldova, din județul Iași. „Este foarte important ca Hepatita C să fie descoperită la timp. Cel mai ușor este să-ți faci o analiză medicală și să încerci astfel să ai grijă de sănătatea ta. Tratamentul pentru Hepatita C nu se mai face cu interferon, ci cu pastile. Și este gratis, dragi prieteni! Vreau să vă aduc la cunoștință un caz în Iași, cel al antrenorului emerit Viorel Soroceanu, un mare campion al boxului românesc. El s-a sinucis pentru că suferea de Hepatita C, iar tratamentul cu interferon era foarte foarte greu. L-am cunoscut personal pe acest om, un om deosebit, și faptul că nu a descoperit la timp această boală l-a dus în pragul depresiei, iar apoi s-a sinucis. Nu ne jucăm cu sănătatea noastră! Nu este de glumit, nu este de joacă!”, a completat Moroșanu.

Exit mobile version