Autoritățile locale din Vetrișoaia se pricep să administreze banii publici. Aici sunt finalizate sau în curs de finalizare investiții de milioane de euro.
Administrația locală condusă de primarul Cornelu Stângă a valorificat la timp oportunitățile de finanțare, accesând fonduri europene și guvernamentale pentru modernizarea comunei, iar acum Vetrișoaia a devenit una dintre cele mai cochete localități din județul Vaslui. S-a pus accent pe asfaltarea rețelei locale de drumuri, pe dezvoltarea infrastructurii educaționale dar pe utilități.
„Anul trecut am reușit să finalizăm, cu 1,6 milioane de euro, primul proiect de asfaltare în comuna Vetrișoaia, de 5,5 kilometri. A fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)2. Valoarea este destul de mare pentru că străzile din Vetrișoaia sunt foarte late. Doar partea carosabilă are cinci metri lățime plus acostamente și partea de șanțuri. Partea tehnică a proictului s-a făcut în 2016 și am finalizat în toamna lui 2019. S-a dus pe ceva ani, dar între timp nu am stat degeaba. Mai avem încă două proiecte depuse spre finanțare tot pentru asfaltare. Unul este mai mare, undeva la nouă milioane de lei, cam două milioane de euro, dar este așa de scump pentru că vor fi construite trei poduri și se vor asflata trei kilometri de la DN 24 până în satul Bumbăta. Cu asta ar însemna că am acoperit undeva la 80% din străzile din comună”, ne-a declarat Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia.
Mai rămân de asfaltat ulițele foarte mici din vatra veche a satului. Aceastea sunt micuțe, variază lățimea străzilor și acolo e mai greu de făcut un proiect. Dar primarul susține că și acestea vor fi asfaltate. Acum satul Vetrișoaia are o structură rutieră modernă, o semnalizare corespunătoare circulației rutiere și pietonale și o continuitate a scurgerii apelor.
„Moștenire” grea lăsată de fostul primar
Aflat la primul mandat de primar ( fiind ales în 2016) Corneliu Stângă a ”moștenit” de la fostul primar un proiect început în 2008 care a fost abandonat înainte de finalizare. Mai precis, s-a început construirea a patru poduri mari peste Gârla Bou Bătrân, apoi constructorul a încetat lucrările. Cu fiecare zi care trecea, podurile erau supuse măcinarii lente.
„Pe PNDL 1 am moștenit un proiect început în 2008, dar au fost niște probleme cu constructorul, iar acesta a încetat lucrările. Erau de construit patru poduri peste gârla Bou Bătrân , care înconjoară satul . În 2016 am reluat discuțiile cu constructorul, am ajuns la un consens, a reluat lucrările și a finalizat lucrările anul trecut. Lucrarile au o valoare destul de mare, undeva la șase milioane de lei. S-au făcut patru poduri mari pentru camioane și utilaje grele, plus patru podețe în Vetrișoaia, pe niște străzi unde aveam probleme cu scurgerea apelor. Am reușit . Am rezolvat-o după mulți ani. Vă dați seama după 11 ani , după ce am refăcut documentația și am reluat activitatea și am rezolvat și treaba asta”, a spus primarul.
Pe lângă lucrarea cu cele patru poduri, actuala administrație a moștenit încă o lucrare lăsată de izbeliște.
„Avem o problemă cu un proiect vechi prin PNDL 1, ”moștenit” de la fostul primar. Este vorba de aducțiunea de apă care nu este finalizată din cauză că firma care a câștigat licitația a falimentat și nu am găsit documentele. Mai avem de făcut undeva la 15% din proiect. Acum am apelat la un expert să facă o expertiză din care să rezulte ce mai avem de făcut, să scoatem lucrarea la licitație și să o finalizăm”, a spus primarul.
Iluminat modern și supraveghere video
Pentru confortul cetățenilor autoritățile din Vetrișoaia au modernizat, cu bani din bugetul local, iuminatul public.În consecință costurile cu electricitatea au fost mult reduse. În plus s-au montat și camere de supraveghere pentru a descuraja faptele antisociale.
„Suntem deja pe leduri ceea ce înseamnă consum mult, mult redus. Înainte de 2016 sistemul de iluminat funcționa ori deloc ori câteva ore. Iar acum ne permitem, și cu bani mai puțini, să-l ținem toată noaptea așa cum ar trebui să arate o localitate modernă. Avem sistemele led montate pe stâlpi, undeva la 60%, iar anul acesta ne vom ocupa de diferența de 40%. Am montat și camere de supavegere, forțați de împrejurări. Au fost diferite probleme și atunci am montat camere. Nu în toată localitatea, doar în punctele principale și unde au fost probleme. Dar mai am și un proiect transfrontalier pentru a asigura supravegherea pe toată localitatea și interconenctarea cu poliția de frontieră cât și cu poliția de la Huși”, a mai spus edilul.
Investiții cu fonduri europene
Primarul Corneliu Stângă a înțeles repede ca nu se poate baza doar pe banii primiți de la Guvernul României dacă vrea să dezvolte comuna, drept urmare, ajutat îndeaproape de colegii din primărie, s-a orientat și spre fondurile europene.
„Avem două proiecte finanțate cu fonduri europene pe care le și implementez deja. Am unul pe partea de educație, în colaborare cu alte două comune: Oșești și Pungești. Fiecare școală prinsă în proiect beneficiază de calculatoare și alte lucruri de genul ăsta, iar copiii din ciclu primar primesc masă caldă în fiecare zi. Proiectul se implementează pe o perioadă de trei ani. Toți copiii primesc pachete cu haine, încălțăminte, rechizite școlare și pachete cu produse de igienă și îngrijire corporală igienă în fiecare an. Mai avem un program care se numește„ școală după școală”. Copiii rămân încă două ore cu profesorii și își fac temele. Pentru cei în vârstă, tot în cadrul acestui proiect, avem o componentă care se numește „a doua șansă”, iar cei care nu și-au terminat studiile, acum le definitivează. Se acordă și consiliere psihologică cu specialiști, logopezi. E un proiect destul de amplu”, ne-a mai spus primarul comunei Vetrișoaia.
În 2021 se va finaliza implementarea acestui proiect, dar autoritățile locale vor să-l prelungească încă cu trei ani. Valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. Tot cu bani europeni, mai exact cu 100.000 de euro Primăria Vetrișoaia a achiziționat o vidanjă de care era mare nevoie.
Școli moderne în comună
Școlile din comună au fost modernizate acum câțiva ani și în fiecare an au fost făcute lucrări de întreținere cu bani din bugetul local. Acum autoritățile locale au în plan construirea unei școli.
„Urmează acum să aplicăm pentru o nouă școală cu tot cu atelier mecanic și cu dotările aferente pentru a creea copiilor condiții să facă practică și să învețe meserie. Până acum elevii au făcut practică la agenții economici din comună. În afară de atelier, ar mai fi nevoie de un spațiu pentru școală pentru că se învață în două schimburi”, a subliniat primarul.
Căminul Cultural- extindere și reabilitare
Cu 550.000 de euro, fonduri europene se reabilitează și se extinde Căminul Cultural Vetrișoia. Clădirea era din 1968, cu toaleta afară. Încălzirea era cu sobe destul de mari cu un consum foarte mare de lemn și nici calitatea sobelor nu era foarte bună.
„Acum e în implementare, cu fonduri europene, reabilitarea Caminului Cultural. Am prins finanțare 100% fonduri nerambursabile. Vom face reabilitare și extindere pentru toalete, dușuri, cameră tehnică, centrală, absolut tot ce trebuie. Va fi rezolvată și partea de dotare pentru că aveam nevoie de un sistem de sonorizare foarte performant. Avem foarte multe activități social-culturale. Ziua Comunei se făcea într-un cinema pe Valea Prutului și în fiecare an trebuia să-l închiriem și erau costuri destul de mari. Acum avem propriul sistem de sonorizare de 15.000 W, ideal pentru noi. În paralel cu ăsta mai avem un proiect tranfrontalier, cu Republica Moldova. Vrem să înființăm un ansamblu folcloric. Avem deja trupa de dans, dar vrem și instrumentiști. Vom cumpăra toate instrumentele necesare pentru un taraf sau o formație. Avem de treabă sper să-l finalizăm în toamna lui 2020”, a spus primarul Corneliu Stângă.
Apa potabilă – o provocare pentru autoritățile locale
În satul Bumbăta apa nu este bună de băut și oamenii au fost nevoiți să meargă, toată viața, șase kilometri până la drumul național, cu căruțe cu bidoane cum puteau, să-și procure apa. La fiecare ciclu electoral toți candidații promiteau oamenilor de acolo că vor rezolva problema apei potabile, însă doar gura era de ei. În loc să spună vorbe goale, actualul primar a preferat să treacă la fapte.
„Colegii mei îmi spuneau ca dacă mergi la Bumbăta trebuie să le vorbești oamenilor de apă. Am zis nu le mai spun că îmi e rușine. M-am ambiționat și am hotărât să nu le spun nimic, dar să fac acest lucru imediat dacă voi fi ales primar. După ce am câștigat alegerile cu ajutorul unor prieteni ingineri, am făcut un mic proiect si am reusit să ducem apă la Bumbăta fără consum de energie electrică. Avem captate acolo izvoare la drumul național și am dus conducta din localitate până acolo. În centrul satului am montat o ciușmea de unde oamenii acum merg și își iau apa. Nu e un sistem de alimentare în locuință, dar măcar nu mai sunt nevoiți să care apa cu bidoanele de la șase kilometri. Lucrarea a durat doar câteva luni și a costat 10.000 de euro cu materiale cu tot. Se putea face oricând”, a spus primarul Corneliu Stângă
Canalizarea – cea mai mare problemă
„Canalizarea reprezintă cea mai mare problemă. Vetrișoaia face parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui (ADIV) și nu am putut face singuri un proiect pentru canalizare. Nu ne dă voie ADIV, că au fost bani prin PNDL și ne încadram ca și condiții, dar nu ne-au lăsat. Puteam să facem proiectul și cu fonduri europene. Era și imlementat până acum. Aici e o mare problemă și ar trebui să și-o asume cei care conduc ADIV. Din această asociație fac parte 50 si ceva de comune și nimeni n-a beneficiat de canalizare, în afară de orașe. Doar Hușul, Vasluiul și Bârladul au prins finanțare, dar restul nimic. Plătim cotizatie și stăm acolo pur și simplu sechestrați. Nu putem merge să accesăm fonduri europene. Vom face cerere să ieșim din această asociație că pentru că e clar că va pica această oportunitate. Nu vom mai ajunge să prindem finanțare pentru că e pe perioada 2014-2020. Finanțările au trecut pe lângă noi. Acum să ne dea voie să ieșim din ADIV și să mergem pe cont propriu. Avem mai multe șanse”, a spus primarul comunei.
Multe investiții cu bani de la bugetul local
Primăria Vetrișoaia a derulat o serie de investiții din fonduri proprii, disponibile la nivelul consiliului local
”Ne pricepem la administrat banii, noi nu aruncam banii,ii bagam in proiecte destul de bune. Avem Teatru de Vară pe cale l-am făcut cu o sumă, nu foarte mare, e vorba de 300 de mii de lei. Am modernizat interiorul primăriei. Avem și o bază sportivă multifuncțională cu nocturnă cu teren sintetic cu tot ce trebuie, unde se pot practica absolut toate sporturile: fotbal, handbal, baschet, tenis, volei. Este foarte apreciat. Aici copiii de la scoală își desfășoară orele de sport, iar după programul lor, terenul se inchiriază și poroduce și niște bani pentru bugetul local. Pentru terenul de sport s-au alocat 400 de mii de lei. Am avut grijă să ne drămuim banii cât se poate de serios” , a declarat Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia.
Afacere cu gunoi de grajd
Autoritățile locale au în plan să deschidă o afacere din administrarea unuia dintre cele mai accesibile îngrășăminte organice: gunoiul de grajd. Administrat în cantități optime, acesta nu poluează solul, apele subterane și asigură plantele cu nutriția optimă. De obicei, gunoiul de grajd nu conține doar dejecții de animale ci și paie, rumeguș sau alte materiale grosiere utilizate ca așternut.
„Anul ăsta sperăm să finalizăm, acum este în stadiu de licitație, o lucrare pentru o platformă de administrare a gunoiului de grajd. De licitație se ocupă Ministerul Apelor și Pădurilor prin ei este finanțarea și sper eu să fie gata și atunci vom reuși să facem bani din ceva urât mirositor. Îmi place ideea proiectului ăsta pentru că trebuie să funcționeze ca o afacere de sine stătătoare. Au fost puține comune care au mers pe acest program: Vetrișoaia, Hoceni, Vinderei și încă o cumună de lângă Bârlad” , a mai spus primarul.
Depopularea comunei
Cu fenomenul de depopulare se confruntă și comuna Vetrișoaia. Cei mai mulți tineri sunt plecați la muncă în străinătate. La ora actuală sunt sute de gospodării abandonate.
„Străzile sunt aproape goale aceasta este problema. Am făcut, anul trecut, un inventar pentru mine și mi-au ieșit vreo 400 de case abandonate. E jale. O să fie foarte greu cu ele. Chiar am încercat să găsim o procedură prin care să intrăm, noi ca și comună, în proprietate și să oferim terenul gratuit celor care vor să-și construiască case. Dar e foarte greu pentru că legea e de așa natură și ne obligă să mergem în instanță sau să găsim moștenitorii. Deci nu pot trece automat în proprietatea statului român. Partea bună e că cei plecați în străinatate au revenit si si-au refacut casele. Vom acorda facilități pentru cei care vor să se mute înapoi la sat. Sunt cetățeni din localitate care vor să revină înapoi și vrem să creem un mediu cât mai propice dezvoltării. Să poată să înceapă o afacere. Facem niște calcule să le oferim deduceri sau chiar scutiri la plata taxelor și impozitelor locale, pentru că doar aici putem să lucrăm noi, și sperăm să vină. Trebuie să știți că au început să se întoarcă acasă. Și chiar avem câțiva tineri care s-au întors, și-au deschis firme și le merge foarte foarte bine”, a spus edilul
Foarte puțini localnici primesc ajutor social
Primarul a redus numărul numărul asistaților social din comună, găsindu-le oamenilor locuri de muncă.
„ În 2016 erau foarte mulți oameni la ajutor social și acum au mai rămas foarte puțini. Într-un an de zile am găsit de muncă pentru o sută și ceva de oameni care primeau ajutor social. Am luat legătura cu un antrepenor și l-am întrebat daca are nevoie de oameni. La o firmă de construcții am trimis 130 de oameni. Acolo au început deja să vină și oameni care lucrau în străinatate, în construcții. S-au întors, lucrează acum în țară și câștigă aproape la fel ca în străinătate. Acum pot să vină acasă de două ori pe lună. Pe când atunci veneau o dată pe an să-și vadă familia. S-au întors înapoi în sat cu tot cu familii. Deci în felul asta trebuie să le pregătim terenul”, a subliniat Corneliu Stângă
Autoritățile locale vor să alimenteze comuna cu gaze naturale
„Cu gazul, la fel ca toti ceilalti, speram. Am depus documentația, dar să vedem. E complicat. Știu că toți colegii mei spun că vor pune gaz, dar eu sunt un pic mai rezervat. Costurile sunt foarte mari pentru o comună. Dacă nu se face o strategie națională și să fie finanțare de la bugetul central, noi nu avem șanse. Transporatorul de gaze și cu ceilalți distribuitori, nu vor să investească pentru că, din calculul lor, nu-și amortizează investiția. Dar dacă guvernul hotărăște să investească bani în rețelele de distribuție a gazului, pentru noi e foarte bine. Sperăm. Toată lumea ar vrea să vadă satele dezvoltate și să să aibă condiții ca la oraș. Vrem gaze, dar să vedem mai întâi ce facem cu canalizările. Să nu uităm că 90% din locuitorii din România au toatele în curte. Dar o să mai vedem” , a mai spus primarul.
Pentru alimentarea cu gaze a comunei Vetrișoaia sunt două varinate. Una prin Murgeni, Fălciu , Berezeni , iar cealaltă pe la Dimitrie Cantemir. (Cristian DIMA)