Împlinirea celor 87 de ani de protecție civilă în România a fost marcată și la nivelul județului nostru printr-o serie de activități desfășurate, așa cum este și firesc, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui. Pe lângă exerciții cu forțe și mijloace în teren, avansări în grad ori desemnarea celor mai buni voluntari și activități sportive, pompierii vasluieni au prezentat și activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJCU) Vaslui, într-un cadru festiv la care a participat și conducerea județului.
Bilanțul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prezentat de șeful ISU Vaslui.
Colonel Mihai Ciprian Mitrea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al județului Vaslui a prezentat, într-un cadru festiv chiar de Ziua Protecției Civile, raportul de activitate al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Astfel, în 2019, au fost vizate acțiunile de prevenire, dar și cele de creștere a capacității de reacție în situații de urgență a tuturor structurilor cu atribuții din cadrul sistemului județean de management al situațiilor de urgență.
În scopul asigurării unui management unitar al situațiilor de urgență sau al stărilor potențial generatoare de situații de urgență, în anul 2019, CJCU Vaslui a adoptat șapte hotărâri, iar pentru buna funcționare a Comitetului și pentru ducerea la îndeplinire a acestor hotărâri prefectul a emis opt Ordine.
În cadrul acestei ședințe a fost citit mesajul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general de brigadă Dan Paul Diamandi, cu ocazia Zilei Protecției Civile în România. După acest moment, pentru merite deosebite și comportament exemplar, cinci militari au fost înaintați în grad înaintea expirării stagiului minim în grad. De asemenea, au fost acordate distincții unor cadre militare trecute în rezervă, precum și voluntarilor ISU Vaslui, cei care sprijină din pasiune acțiunile de intervenție.
Un ofițer și patru subofițeri, avansați în grad înainte de termen.
Ziua Protecției Civile a fost sărbătorită la Vaslui printr-o serie de activități dedicate împlinirii a 87 ani de la înființarea acestei structuri. La activități au participat cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al Județului Vaslui, prefectul județului și alte oficialități. În acest cadru, cinci militari, respectiv un ofițer și patru subofițeri, au fost înaintați în gradul următor înainte de termen. Astfel, maiorul Dumitrașcu Gheorghe Marius a fost înaintat în gradul de locotenent colonel, iar plutonerii majori Irina Otilia Cozma, Mihai Crăciun, Bogdan Claudiu Panainte și Dumitru Dănuț au fost avansați la gradul de plutonier adjutant.
Aprecieri pentru voluntarii programului „Salvator din Pasiune”
Între activitățile dedicate Zilei Protecției Civile în România, s-a numărat și conferirea de diplome celor mai dedicați dintre salvatorii voluntari care sunt în rândurile noastre grație programului „Salvator din pasiune”. Foarte mulți dintre voluntari sunt extrem de activi, însă de această dată au fost răsplătiți voluntarii care au cele mai multe intervenții și cei care activează de cel mai mult timp alături de pompieri. Astfel, în municipiul Vaslui, ”cel mai activ voluntar” s-a dovedit a fi Alina Sârbu, în timp ce Ștefan Darie este cel „mai longeviv voluntar”. Cei mai buni voluntari din municipiul Bârlad vor fi anuntati pe 2 martie.
Exercițiu cu forțe în teren pe strada Republicii din municipiul Bârlad
Pompierii bârlădeni și voluntarii SMURD au marcat „Ziua Protecției Civile” printr-un exercițiu de zi, cu forțe și mijloace în teren la un grup de locuințe colective încadrate în clasa I de risc seismic, imobile situate în municipiul Bârlad, pe strada Republicii, nr. 277. La exercițiu au participat șapte autospeciale (container multirisc, autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale pentru descarcerare, ambulanțe și o autoscară de intervenție la înălțime), doi ofițeri, 18 subofițeri și 15 voluntari SMURD. Exercițiul a fost un bun prilej de a folosi noile dotări ale Detașamentului Bârlad, precum și de a le reaminti localnicilor modul de comportare în cazul producerii unui seism.
Exercițiu de amploare pe Drumul European 581, pe raza comunei Costești
Sub organizarea și în preambulul Zilei Protecției Civile în România, pe Drumul European 581, mai precis în apropiere de Crasna, s-a desfășurat exercițiul de comandă și cooperare cu tema: ”Intervenția forțelor și mijoacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în comuna Costești”. La activitate, au participat zeci de pompieri din județul nostru și județele vecine, dar și specialiști din cadrul altor instituții care trebuie să intervină în astfel de situații. Întreaga activitate a fost coordonată de prefectul județului, Mircea Gologan.
Cupa „28 februarie” la tenis și minifotbal
Nici activitățile sportive nu au fost neglijate de cei de la ISU Vaslui. Astfel, în cadrul competiției „Cupa 28 februarie”, pompierii militari au luptat cu ardoare și au stabilit care sunt cei mai buni în întrecerile de minifotbal și tenis de masă. La turneul de minifotbal au participat patru echipe, competiția fiind câștigată de pompierii Detașamentului Vaslui. La tenis de masă, cei mai buni sportivi au fost sublocotenentul Viorel Manolache (până în 35 ani). Sublocotenent Manolache Viorel, plutonier adjutant Andrei Hortolomei (categoria 35 – 45 ani) și colonelul Niculae Tătaru (peste 45 ani). (Ionuț PREDA)