Est News

Zile decisive pentru investiții de peste 200 milioane de euro, în sistemul de apă și canal din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Realizarea celor două mari proiecte europene de modernizare a sistemului de apă și canal sunt prioritatea zero pentru Consiliul Județean Vaslui. Primul proiect în valoare de 355 milioane de lei este în plină desfășurare, iar în următoarele două săptămâni va fi organizată o nouă licitație pentru proiectul din Bârlad. Al doilea proiect se ridică la 161 milioane de euro și vizează extinderea sistemului de apă și canal în 49 de UAT-uri vasluiene. În prezent, aplicația este în evaluare, după care va fi transmisă la Comisia Europeană în vederea obținerii finanțării.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui a precizat că toate proiectele europene pe apă și canal vor fi realizate și nu există niciun risc ca fondurile nerambursabile să fie restituite Uniunii Europene (UE).  Proiectul ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui” este în plină desfășurare și urmează organizarea unei noi licitații pentru lucrările din municipiul Bârlad. Cum proiectul este la a cincia licitație, SC Aquavas Vaslui discută cu reprezentanții Ministerului Findurilor Europene  despre o suplimentare a valorii aferente lucrărilor proiectului din Bârlad.

”În maxim două săptămâni proiectul de apă și canal de la Bârlad va fi ridicat din nou pe SEAP. Sperăm ca de data aceasta vor fi prezenți constructori care să execute lucrările. O aplicație care o inițiezi în urmă 5 – 6 ani din punct de vedere a valorilor suferă transformări, deoarece este o evoluție a prețurilor pe piață, inclusiv pe piața construcțiilor și a instalațiilor. Trebuie să găsim resursele financiare necesare pentru a completa aceste valori. Problema este dacă noi avem voința necesară și eu zic că avem voința să reabilităm sistemul de apă și canalizăre”, a precizat Dumitru Buzatu.

Lucrări fazate

SC Aquavas SA Vaslui a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare pentru realizarea lucrărilor de apă și canal, fazate din POS Mediu 2007 – 2014. Contractul a fost încheiat în data de 5 decembrie 2016, și are o valoare totală de 355.927.933 lei, din care  cofinanțarea UE este de 230.862.516 lei.

Contractul  asigură finanțarea inclusiv a contractelor de lucrări pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești. Este vorba despre cele cinci proiecte de rețele din programul POS Mediu, care nu s-au realizat pe vechiul proiect și au fost mutate pe noul proiect finanțat prin POIM 2014-2020.

Fazarea  proiectului ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui” are ca perioadă de realizare 1 aprilie 2015 – 30 iunie 2020, cu prelungire a perioadei de implementare până la sfârșitul anului 2023. Valoarea investiției în sistemul de apă și canalizare din municipiul Bârlad este de 50 milioane lei.

”Sumele atrase prin aceste proeicte sunt consistente, de 150-200 milioane de euro, ceea ce nu e un lucru simplu. Chiar și în condițiile în care prețurile pe piață evoluează trebuie să găsim resurse financiare să facem proiectele. Dacă aplicațiile sunt executate, nu există niciun risc să restituim banii primiți, iar  noi vom realiza cele două proiecte pe apă și canal”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Al doilea proiect vizează mediul rural 

Proiect european de 161 milioane de euro, pentru extinderea sistemului de apă și canal în 49 de UAT-uri vasluiene este în evaluare la București, după care aplicația va fi transmisă la Comisia Europeană în vederea obținerii finanțării. Programul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canal din județul Vaslui este prevăzut în Master Planul întocmit în anul 2015.

Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o distanță de 704 kilometri; forarea unui număr de 78 de puțuri; construcția a 54 de stații de tratare a apei potabile; reabilitarea unui număr de 130 stații de pompare; montarea unui număr de 48 rezervoare pentru stocarea apei.

Pe segmentul sistemului de canalizare, proiectul prevede extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare pe o distanță de 466 kilometri; montarea unui număr de 138 de stații de pompare a apelor uzate; construirea a 9 stații de epurare; realizarea unor extinderi de conducte de refulare pe o distanță de 65 kilometri etc.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version