Est News

Tabăra RYLA, a V-a ediție la Bârlad

O nouă ediție a Taberei RYLA (Rotary Youth Leadership Awards), la Bârlad. În perioada 6 – 8 martie, în aula Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” s-a desfășurat a V-a ediție a Taberei RYLA, care se organizează anual.

Lucrările au fost deschise de Angelu Andrei, președintele Rotary Bârlad, în sală fiind prezenți și alți membri Rotary și antreprenori, printre care Cezar Caleap, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Elevi de la toate liceele din Bârlad au participat timp de trei zile la sesiuni de lucru, în compania trainerului Tudor Popescu, specialist în comunicare interculturală aplicată și în aplanarea conflictelor interculturale. Acesta promovează importanța diversității interculturale în mediul de business și antreprenoriat. Tudor Popescu a fost pregătit și a activat în Ministerul Afacerilor Externe, servind patria în misiune, în serviciul exterior al României, în domeniul protocolului și administrației misiunilor diplomatice, în UE.

Temele abordate la această ediție a Taberei RYLA de la Bârlad au fost: Public speaking – reprezentarea tânărului interactian (INTERACT -serviciul Rotary International pentru tinerii cu vârste între 12 si 18 ani) leader în comunitatea din care face parte; comunicare interculturală (aplanarea conflictelor apărute între culturi, limbi, valori și credințe diferite); Noi valențe ale dezvoltărilor tehnologice din viitor. Cum ne dezvoltăm ca antreprenori în Societatea 5.0? Care este potențialul alfabetizării tehnologice a noilor generații?

„Un procentaj zdrobitor al tinerilor liceeni din România nu au nici măcar o minimă alfabetizare tehnologică și antreprenorială, lucru care va crea o masă mare de viitori tineri care nu se pot încadra cu ușurință în societatea ultratehnologizată din viitor. Fixarea competenețelor antreprenoriale sunt aproape inexistente în curricula școlară din România, lucru care incapacitează generații întregi de tineri care s-ar putea îndrepta prin atitudinea antreprenorială către orice profesie. Atitudinea antreprenorială dă nivelul lor de inițiativă, dezvoltare, reușită, dorință, implicare, angajament și responsabilitate. Astfel, apare necesitatea formării tinerilor din România în zona de competențe tehnologice și de antreprenoriat, de creare a unui nou ADN de antreprenor care tratează provocare la nivel local, <<alfabetizat tehnologic>>, care să poată opera conceptual cu termeni precum: data, cloud, internetul lucrurilor, realitatea îmbunătățită, realitatea virtuală, inteligența artificială etc. O îmbinare a competențelor tehnologice, științifice, de antreprenoriat și leadership care să permită crearea noilor lideri ai acestei nații.”, a declarat Tudor Popescu.

Tabăra RYLA este un eveniment de nivel ridicat, cu care bârlădenii nu se întâlnesc foarte des, dar și o posibilitate extraordinară de creștere a potențialului tinerilor din comunitate, prin crearea de evenimente de dezvoltare a competențelor transversale, care contribuie la transformarea lor în liderii societății de mâine din România. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version