Est News

Alertă în rândul antreprenorilor vasluieni! Criza coronavirusului riscă să falimenteze afacerile

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui se așteaptă ca epidemia de coronavirus să afecteze grav economia locală. Chiar dacă pentru moment efectele crizei nu sunt vizibile, în urma restricționării circulației domenii precum serviciile, transportul și alte sectoare ce țin de export vor fi lovine de pandemia COVID-19. În consecință, antreprenorii cer adoptarea rapidă a unor legi prin care să se stopeze controalele ANAF-ului, să fie anulate dobânzile la credite și să fie direcționate lichidități către agenții economici.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că, în prezent, sunt preconizate mai multe măsuri de susținere a mediului de afaceri, dar toate aceste intenții trebuie să se concretizeze în acte normative.

”Vrem ca toate măsurile anunțate să fie publicate în Monitorul Oficial. Acum totul e la nivel de discuție. Guvernul României trebuie să decreteze punerea în aplicare a acestor măsuri, pentru a beneficia efectiv de ele. Și măsura anulării în această perioadă a controalelor Inspecției Muncii și ANAF-ului este una foarte bună, pentru că într-o astfel de situație numai controale nu-ți mai lipsesc. Sunt optimist că vom depăși această perioadă foarte dificilă, dar fără discuție vor fi efecte în economie”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

Oamenii de afaceri așteaptă ca statul să intervină cu lichidități în mediul de afaceri pentru a fi evitate orice blocaje. În caz contrar, agenții economici care nu mai au bani își vor închide activitatea, din cauză că nu își mai pot vinde marfa și nu mai fac încasări pentru plata salariilor.

”Fiecare agent economic care are de plătit un credit la bancă, să nu i se mai pună dobânzi, pentru că nu are cu ce le plăti. Să fie la credite o dobândă zero pe două sau trei luni, până depășim aceste momente dificile. Și instituțiile statului tot cu resurse din mediul privat trăiesc. Statul să intervină pentru a sprijini mediul de afaceri să depășească această criză”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Măsuri urgente

Conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Vaslui, la sfârșitul anului 2019, principalul partener comercial al județului Vaslui era Italia. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2019, exporturile realizate de firmele din județul Vaslui în Italia se ridică la suma de 45.168 mii euro, iar importurile sunt de 40.223 mii euro.

În contextul extinderii epidemiei de coronavirus, Guvernul Italiei a anunțat că măsurile de carantină sunt extinse la nivelul întregii țări. Măsurile au intrat în vigoare în data de 10 martie 2020 și se vor aplica până în 3 aprilie 2020.

În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut autorităților să adopte rapid măsuri prin care să îi ajute pe micii întreprinzători să facă față efectelor economice produse de impactul coronavirusului. Oamenii de afaceri au cerut identificarea de soluții simple pentru alocarea de fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020, fonduri care nu au fost cheltuite până la această dată. Este nevoie de a sprijini puternic IMM-urile cu proiecte, pentru ca firmele să aibă capital de lucru și lichidități, pentru a trece mai ușor această perioadă complicată.

O altă propunere venită din partea întreprinzătorilor vizează acordarea de asistență tehnică firmelor care sunt în dificultate. La fel de importante pentru oamenii de afaceri sunt modificarea legislației privind achizițiile publice, precum și modificarea legislației muncii, urmând să fie introduse munca de acasă, munca temporară etc.

Exit mobile version